Belföld

Lőszerrel száll be Magyarország az Iszlám Állam elleni harcba

Több millió lőszert adományoz Magyarország az iszlamisták ellen küzdő Iraknak – írja a hvg.hu a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján.

A kormány az ország NATO-tagságából eredő segítségnyújtás érdekében négymillió darab 7,62 x 39 milliméteres normál, illetve fényjelzős töltényt, 1,7 millió páncéltörő-gyújtó, fényjelzős és belövő-gyújtó töltényt, több mint 15 ezer világító aknalőszert, 30 ezer darab páncéltörő-gyújtó és páncéltörő-gyújtó-fényjelzős töltényt és ötezer PG-7V kumulatív páncéltörő lőszert adományoz Iraknak – derül ki a hvg.hu híréből.

A kormányhatározat szerint a magyar hozzájárulás átadását és átvételét Hende Csaba honvédelmi miniszternek kell megszerveznie.

Később a Honvédelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben  kiemelték: az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerése Irakban már a keresztény közösségeket és más kisebbségek létét fenyegeti. A szélsőséges szervezet előretörése aláássa a teljes régió biztonságát. A NATO és az EU tagállamai ezért segítséget nyújtanak Irak kormányának, valamint a Kurd Autonóm Régiónak Irak egysége, szuverenitása és területi integritása érdekében.

A HM gondoskodik a hadfelszerelési anyagok összeállításáról. A Magyarország részéről felajánlott lőszerek valós támogatást jelentenek, a Magyar Honvédség harckészültségét pedig nem befolyásolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik