Nagyvilág

30 milliárdot kértek a lefejezett újságíróért

Az Egyesült Államok nem egyezkedik terroristákkal, és tartja magát ehhez az elvhez az után is, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet kivégzett egy amerikai újságírót, és egy másiknak a meggyilkolásával fenyegetőzött - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Marie Harfot arról kérdezték újságírók a washingtoni sajtótájékoztatón, hogy James Foley amerikai újságíró kivégzése után az amerikai hatóságok megváltoztatják-e az álláspontjukat az emberrablókkal való tárgyalásokról és a váltságdíjak kifizetéséről.

“Egyáltalán nem. Nem teszünk engedményeket terroristáknak. Ez azt is jelenti, hogy nem fizetünk váltságdíjakat” – jelentette ki Harf, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok fel sem vette a kapcsolatot az IÁ-val. Harf kifejtette, hogy sok külföldön tartózkodó amerikait sodorna veszélybe már eleve az a hír is, hogy az amerikai hatóságok megkezdték a váltságdíjak kifizetését. Emellett ez megszilárdítaná az emberrablásokkal foglalkozó terrorszervezetek, így az IÁ anyagi helyzetét is. Az amerikai külügyminisztérium információi szerint az IÁ az idén már dollármilliókat keresett a váltságdíjakból.

Marie Harf szerint az IÁ több forrásból kap pénzt, külföldi támogatóktól is, de Washington nem tud róla, hogy más országok kormányai is támogatnák a szélsőséges szervezetet.

Egy kedden nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint James Foleyt lefejezte az IÁ egyik tagja. A felvételből ítélve a dzsihádisták fogva tartanak még egy amerikai újságírót, Steven Sotloffot, és sorsát Barack Obama amerikai elnök további lépéseitől tették függővé. A GlobalPost hírportál tájékoztatása szerint Foley elengedéséért 132 millió dollárt (körülbelül 30 milliárd forintot) követeltek a terroristák.

Elemzők szerint a váltságdíjak kifizetésével az európai és a közel-keleti országok a terrorcsoportok legnagyobb pénzügyi támogatóivá válták. A váltságdíjak elutasítása miatt viszont az Egyesült Államok és Nagy-Britannia van hálátlan helyzetben, mert veszélybe sodorja állampolgárainak életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik