Nagyvilág

Lefejezett újságíró: egy brit orvost is keresnek

Egy korábban emberrablási ügyben felmentett, szíriai kapcsolatokkal rendelkező orvos testvére lehet az egyik szereplő, aki a videón látható, de összesen három személyt keresnek a brit biztonsági szolgálatok.

London a héten gyakorlatilag hivatalosan elismerte, hogy James Foley gyilkosa minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott a szélsőséges szerveződéshez. Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy az internetre felkerült videón, amely Foley kivégzését mutatja, az álarcban látható gyilkos brit akcentussal beszél.

Akcentust és a testalkatot vizsgálnak

Lingvisztikai szakértők időközben azt is megállapították, hogy kiejtése elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben – főleg a muszlim többségű Tower Hamlets negyedben – honos.
A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtökön a brit biztonsági szakszolgálatoktól származó értesüléseit idézve azt írta, hogy a hatóságok mindenekelőtt egy Shajul Islam nevű orvost keresnek, aki néhány éve Szíriában járt. Islamot, aki a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) alkalmazottjaként az egyik legnagyobb londoni kórházban dolgozott, két éve Nagy-Britanniában bíróság elé állították azzal a váddal, hogy szíriai tartózkodása idején elrabolt egy brit újságírót.

A vádat végül nem tudták rábizonyítani, és az orvost – aki mindvégig ártatlannak vallotta magát – felmentették. A Telegraph értesülései szerint Shajul Islam nem gyanúsított, testvére, Razul Islam azonban jelenleg is Szíriában van, és a brit elhárítás szerint az Iszlám Állam soraiban harcol. Razul Islam neve szerepel azoknak a brit dzsihádistáknak a listáján, akiknek fizikai adottságait a titkosszolgálatok összevetik a videón látható gyilkoséival – idézi forrásait a brit lap.

Rapper és a kábszercsempész is képbe került

Shajul Islammal – akit bírósági felmentése ellenére eltiltottak orvosi hivatása gyakorlásától – a brit hatóságok elsősorban azért kívánnak beszélni, mert feltételezik, hogy felvilágosítással szolgálhat az amerikai újságíró kivégzőjének kilétéről.

A brit titkosszolgálatok a látókörükbe került két másik brit állampolgárt ugyanakkor lehetséges gyanúsítottként keresik. Egyikük Abdel-Majed Abdel Bary, egy 23 éves londoni rapénekes, aki tavaly Szíriába utazott, és nemrégiben feltöltött a Twitter portálra egy fotót, amelyen ő látszik egy levágott fejjel a kezében.

A The Daily Telegraph forrásai szerint Abdel-Majed Abdel Barynek az amerikai újságíró gyilkosáéhoz hasonló az akcentusa és a testalkata.

A másik keresett brit a 30 éves, ugyancsak londoni illetőségű Aine Davis, egy volt kábítószer-kereskedő, aki áttért az iszlám hitre, és szintén Szíriába utazott, ahol csatlakozott a dzsihádista felkelőkhöz. Egybehangzó pénteki brit sajtóértesülések szerint készültségbe helyezték a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett kommandós alakulatát, az SAS-t, és ha sikerül azonosítani James Foley gyilkosának kilétét és hollétét, az egység kísérletet tesz elfogására.

Továbbra sem hangzott el azonban olyan bejelentés Londonban, hogy a brit kormány a nyári szünetét töltő parlament rendkívüli ülésének összehívását tervezné az iraki és a szíriai válság miatt. Ezt több alsóházi képviselő is nyilvánosan követelte, David Cameron miniszterelnök viszont az elmúlt napokban ismételten leszögezte, hogy erre csak közvetlen brit katonai beavatkozás esetén lenne szükség, ám Nagy-Britannia nem tervezi harcoló alakulatok küldését Irakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik