Nagyvilág

“Véretekkel enyhítjük szomjunkat” – Itt az Iszlám Állam utolsó fenyegető levele

A levélből kiderült, hogy megpróbálták pénzre váltani a túszukat, és cserét is ajánlottak, de ezt elutasították az amerikaiak, ezért az ellenük elkövetet bűnök miatt végezték ki James Foley-t.

Meddig követik a birkák még a vak pásztort – kezdte a kérdéssel a terrorszervezet a levelét, majd meg is magyarázzák, hogy a pásztor természetesen az amerikai kormány, és a birkák az állampolgárok – derül ki az NBC News oldaláról.

Bemerészkedtek az oroszlán barlangjába

A levélben kifejtik, hogy egészen addig az amerikaiak dicstelen veresége óta békén hagyták az amerikaiakat. Nem léptek kapcsolatba az amerikaiakkal, és nem is támadták meg az állampolgáraikat, pedig meg lett volna rá a lehetőségük.

„Ami azokat a senkiházikat illeti, akiket börtönbe vetettünk, ŐK BEMERÉSZKEDTEK AZ OROSZLÁN BARLANGJÁBA ÉS FELFELTÁK ŐKET” – írták az e-mailben.

Ezután kifejtik, hogy minden lehetőséget megadtak a tárgyalásra, és akárcsak a többi állam, pénzért megválthatták volna állampolgáruk szabadságát. Ők emellett felajánlották a fogolycsere lehetőségét is, azaz hogy engedjék el dr. Afia Szidakki nővérüket, de értésükre adták, hogy ezt nem fogják megtenni.

Mint írják, amerikai ellenségük a muszlimokkal csak az erőszak nyelvén tárgyal, így megkapják annak arab fordítását, amikor megpróbálják elfoglalni Irak földjét.

„Ma kirántott pengéink felétek merednek, a KORMÁNY ÉS ÁLLAMPOLGÁROK FELÉ! ÉS NEM ÁLLUNK MEG, AMÍG VÉRETEKKEL NEM ENYHÍTJÜK SZOMJUNKAT.”

A levél szerint az Egyesült Államok nem kímélte a gyengéket, időseket, nőket és gyerekeket, ezért ők sem kímélik az amerikaiakét.

„Ti és az állampolgáraitok, megfizetitek a bombázások árat. Elsőként az amerikai állampolgár, James Foley vérével! Őt KÖZVETLENÜL az ellenünk elkövetett bűneitekért végezzük ki!”

Nem egyezkednek a terroristákkal

Pénteken kiderült, hogy a terroristák 30 millió dollárt kértek James Foley szabadon bocsátásáért. Az Egyesült Államok azonban nem egyezkedik terroristákkal, és tartja magát ehhez az elvhez az után is, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet kivégzett egy amerikai újságírót, és egy másiknak a meggyilkolásával fenyegetőzött – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Több európai állam bár tagadja, tejel a foglyul ejtett állampolgáraiért, akár 10 millió dollárt is, így az al-Kaida tavaly 66 milliót kasszírozott be, és ki is szervezte az üzletágat. A legtöbbet a franciák, a spanyolok és a svájciak csengettek ki.

Egy kedden nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint James Foleyt lefejezte az Iszlám állam egyik tagja. A felvételből ítélve a dzsihádisták fogva tartanak még egy amerikai újságírót, Steven Sotloffot, és sorsát Barack Obama amerikai elnök további lépéseitől tették függővé. A GlobalPost hírportál tájékoztatása szerint Foley elengedéséért 132 millió dollárt (körülbelül 30 milliárd forintot) követeltek a terroristák.

Elemzők szerint a váltságdíjak kifizetésével az európai és a közel-keleti országok a terrorcsoportok legnagyobb pénzügyi támogatóivá válták. A váltságdíjak elutasítása miatt viszont az Egyesült Államok és Nagy-Britannia van hálátlan helyzetben, mert veszélybe sodorja állampolgárainak életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik