Nagyvilág

Agyonlőttek egy diplomatát Kelet-Ukrajnában

Elrabolták és megölték Litvánia luhanszki tiszteletbeli konzulját, aki ukrán állampolgár volt. A tetteseseket terroristáknak nevezték, amely a balti államok a szóhasználata a szakadárokra.

“Nagy fájdalommal értesültem arról, hogy Litvánia tiszteletbeli konzulját, Mikola Zelenyecet terroristák elrabolták és brutális módon meggyilkolták” – írta Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter Twitter-üzenetben.

Litvánia érdekeit képviselte

Zelenyec ukrán állampolgár, luhanszki üzletember volt, cége tűzoltó berendezések gyártásával foglalkozott – írta a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál. Litvánia érdekeit képviselte Luhanszkban és a kelet-ukrajnai nagyváros térségében, tiszteletbeli konzulként diplomáciai mentességet élvezett.

Litvánia és Ukrajna őszinte barátját veszítettük el, akinek sok elképzelése volt a két ország kulturális és üzleti kapcsolatainak fejlesztéséről. “Elítéljük ezt a bűncselekményt, bízunk benne, hogy ki fogják vizsgálni és a tetteseket megbüntetik” – foglalt állást a litván külügyminisztérium.

Dalia Grybauskaite litván elnök együttérzéséről biztosította az elhunyt családját és azt mondta, őt és Litvánia népét megdöbbentette a hír.

A szakadárokat nevezik terroristának

Az ukrán sajtó értesülései szerint Zelenyec utolsó Facebook-bejegyzése július 18-ra datálódik, azelőtt rendszeresen írt üzeneteket a közösségi oldalra.

Az euromaidanpress.com ukrán hírportál úgy tudja, Zelenyecet néhány napja “fegyveres terroristák” elrabolták, hollétéről azóta nem lehetett tudni semmit. Elrablói lelőtték.

A kijevi kormány és az ukrán sajtó – hasonlóan az Ukrajna elleni orosz agressziót elítélő balti államok hivatalos nyilatkozataihoz és sajtójához – következetesen terroristának nevezi a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik