Nagyvilág

Riasztó orosz csapatmozgásokat lát a NATO az ukrán határon

Földi és légi csapatösszevonást észleltek Ukrajna szomszédságában, és még több utánpótlást szállítanak a szakadároknak. A NATO-nak bizonyítéka lehet orosz tűzérség alkalmazására Ukrajna területén. Az ENSZ biztonsági tanácsa rendkívüli ülést tart.

“Láttuk, hogy nagy mennyiségű modern fegyverzetet, tankokat, páncélozott csapatszállítókat és tüzérséget küldtek a kelet-ukrajnai szeparatista csoportoknak” – közölte Anders Fogh Rasmussen egy brüsszeli nyilatkozatban.

Súlyosan megsértették a nemzetközi kötelezettségeiket

A főtitkár szerint Oroszország a nemzetközi erőfeszítések ellenére folytatja a válság kiterjesztését Kelet-Ukrajnában, és ez Moszkva még nagyobb elszigeteltségéhez vezet.

Rasmussen elítélte “az úgynevezett” humanitárius konvoj belépését ukrán területre, ami “csak tovább mélyíti a válságot”. Az ukrán hozzájárulás és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részvétele nélküli belépés “Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek súlyos megsértése” – hangoztatta.

Mi a konvoj célja?

“Oroszország súlyosan megsértette a nemrég Berlinben és Genfben elfogadott megállapodásokat, és ismét megsértette Ukrajna szuverenitását” – szögezte le.

Rasmussen feltette a kérdést, vajon mi a konvoj valódi célja: a civil lakosság támogatása vagy a szeparatisták ellátása? Felszólította Oroszországot, hogy ne tegyen újabb provokatív lépéseket, hagyja abba Ukrajna destabilizálását, hozzon valódi intézkedéseket a veszélyes helyzet megoldására, eközben tartsa teljes mértékben tiszteletben Ukrajna szuverenitását, területi egységét és a nemzetközi jogot”.

Orosz tüzérségi alakulatok Ukrajnában

Az orosz hadsereg orosz személyzettel tüzérségi alakulatokat küldött ukrán területre az elmúlt napokban, és az ukrán erők lövetésére használja őket – mondták NATO-illetékesek a The New York Times című amerikai lapnak pénteken.

A Nyugat régóta vádolja Oroszországot a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásával, de ez az első eset, hogy azt mondja: bizonyítéka van az orosz hadsereg közvetlen beavatkozására.

Az orosz lépés a Kreml beavatkozásának jelentős fokozásával ér fel, és éppen akkor történik, amikor orosz teherautók segélykonvoja haladt át ukrán területre Kijev engedélye nélkül.

Augusztus közepe óta a NATO több jelentést kapott az orosz erők közvetlen beavatkozásáról, “beleértve deszantosokat, légvédelmet és különleges műveleti erőket Kelet-Ukrajnában” – idézte a lap Oana Lungescu NATO-szóvivőt.

“Az orosz tüzérségi támogatást a határon keresztül és Ukrajnán belül is használják az ukrán fegyveres erők ellen” – tette hozzá.

Összerántották az ENSZ Biztonsági Tanácsát

Rendkívüli ülést tart péntek este az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa az orosz humanitárius konvoj ukrajnai területre történt engedély nélküli behatolását.

ENSZ-források szerint a BT összehívását Litvánia kérte, inváziónak minősítve az orosz behatolást. Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint viszont a zárt ülés összehívását Ukrajna kezdeményezte a humanitárius konvoj körül kialakult helyzet megvitatására.

A rendkívüli tanácskozásra várhatóan közép-európai idő szerint 21 órakor kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik