Nagyvilág

Agressziónak tekinti Ukrajna a segélykonvoj belépését

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerint a humanitárius segélyszállítmány csak álca. A szakadárok eközben helikoptert is lelőttek, és kísérletet tettek, hogy egy börtönből a rabokat is a maguk oldalára állítotsák.

Valentin Nalivajcsenko Kijevben újságíróknak azt mondta: a teherautók sofőrjei valójában orosz katonák, akik kiképzést kaptak katonai járművek, köztük harckocsik vezetésére és tüzérségi rendszerek kezelésére. Szavai szerint a segélykonvojnak álcázott fehér színű Kamazokat elsősorban tüzérségi eszközök szállítására fogják használni Ukrajnában, és ezek a fegyverek – mint mondta – civil áldozatokat szednek majd.

Az SZBU értesülései szerint már 34 teherautó hajtott Ukrajna területére és több mint kétszáz áll közvetlenül az ukrán határnál.

Az ukrán külügyminisztérium a nemzetközi jog újabb súlyos megsértésének minősítette az orosz teherautók “törvénytelen behatolását” Ukrajna területére.

Lelőttek egy helikoptert

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták lelőttek egy Mi-24-es ukrán katonai helikoptert, és a legénység tagjai meghaltak.
Szavai szerint a helikoptert Luhanszk megyében, a lutuhinei járásban lévő Heorhijivka településnél érte találat feladatteljesítés közben még szerdán. Hozzátette: azért nem hozták korábban nyilvánosságra az információt, hogy legyen idejük megkeresni és az ukrán erők által ellenőrzött területre szállítani a holttesteket.

A szóvivő nem árulta el, hányan vesztették életüket. Ukrán médiajelentések szerint egy Mi-24-esen két- vagy háromfős legénység szokott lenni.

Liszenko beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában négy katona esett el és 23 sebesült meg az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták között Donyeck és Luhanszk megyékben folyó harcokban.

Közlése szerint a szakadárok folytatják a megyeszékhelyeken, Donyeck és Luhanszk városokban a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat, valamint a Donyec-medence infrastruktúrájának megsemmisítését. Kiemelte, hogy előző nap a szeparatisták tüzérsége a fokozottan robbanásveszélyes “Komszomolec” nevű bányát lőtte.

Börtönből szabadítottak volna rabokat

A szóvivő elmondta: Donyeckben a szakadár fegyveresek megszálltak egy börtönt, s azt követelik a személyzettől és a raboktól, hogy álljanak az oldalukra. Hozzátette, a fogvatartottak közül egyelőre senki sem vállalta, hogy harcba menjen a szakadárok oldalán, valamennyien a büntetés-végrehajtási intézményben maradtak.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet erői folytatják offenzívájukat a szakadárok kezén lévő városok visszafoglalásáért. Liszenko tájékoztatása alapján jelenleg heves harcok folynak 11 település – Donyeck és Luhanszk, továbbá Jaszinuvata, Ilovajszk, Krasznij Lucs, Sahtarszk, Torez, Sznyizsne, Zuhresz, Horlivka és Sztanicja Luhanszka – “felszabadításáért”. Hozzátette, hogy az orosz határhoz közeli Sznyizsnénél a terrorellenes erők megsemmisítették a szeparatisták 21 Grad rakéta-sorozatvetőjét, három harckocsiját és öt további katonai járművét. Előzetesnek mondott adatai alapján az elmúlt egy nap alatt legalább száz szakadár fegyveres vesztette életét a harcokban.

Az ukrán határőrség közleménye szerint intenzívebbekké váltak a tüzérségi támadások az orosz-ukrán határ mentén. A terrorellenes erők állásaira és ellenőrző pontjaira az elmúlt 24 óra alatt 18-szor lőttek rá, ebből legalább tíz alkalommal orosz területről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik