Nagyvilág

Éjjel elindulhat az orosz segélykonvoj

Befejeződött minden előkészítő munka, ami a humanitárius segély Délkelet-Ukrajnába való eljuttatásához szükséges.

Az orosz állami hírügynökség helyszíni tudósítója közben arról számolt be, hogy a mintegy 280 teherautóból álló segélykonvoj első 16 kamionját – amely vasárnap már közvetlenül a határ közelébe érkezett – felkészítették az indulásra, orosz oldalon, a donyecki átkelőnél megkezdték vámellenőrzésüket, s Ukrajnába indításuk akár már az éjjel megtörténhet – közölte este az orosz külügyi tárca. A nyilatkozatban arra a megbeszélésekre hivatkoztak, amelyet a nemzetközi vöröskereszt (ICRC) európai és közép-ázsiai műveleteinek igazgatójával, Laurent Corbaz-val folytatott szerdán Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.

Nincs időkeret

Az ICRC ugyanakkor azt közölte, hogy a nap folyamán Genfből Rosztovba küldött előőrsük ukrán területre lépett, hogy egyengesse a segélyszállítmány elindításának ügyét. Időkeret azonban nincs megszabva számukra a művelet megindításához, és visszajelzést még nem kaptak tőlük.

Az orosz jelentések nem tesznek említést arról, hogy az ukrán hatóságok kezdettől ragaszkodnak a teherautók rakományának saját ellenőrzéséhez. A Dow Jones hírügynökség emlékeztet, hogy Oroszország és az általa támogatott szakadár fegyveresek eddig csak a nemzetközi vöröskereszt ellenőrzését fogadták el.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján kifejtette: “az orosz segélyszállítmány két alapvető okból vesztegel még mindig orosz területen. Egyrészt az ukrán határőrök és vámosok nem kapták meg a vámkezeléshez és beléptetéshez szükséges dokumentumokat az orosz féltől. Másrészt a nemzetközi vöröskereszt képviselői, akiknek ezt a szállítmányt el kell juttatniuk Luhanszk megyébe, még nem kaptak garanciát a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló felektől arra, hogy a konvoj biztonságban haladhat át az általuk ellenőrzött területen”.

Ukrajna továbbra is kételkedik

Moszkva kedden időhúzással vádolta meg az ukrán kormányt, és közölte: közvetlenül az ICRC elnökéhez fordult, hogy dűlőre vigyék a segélyakció ügyét. Kijev viszont leszögezte, csak akkor kész garantálni a kelet-ukrajnai lakosságnak szánt orosz segélyszállítmány biztonságát, ha azt a kormányerők által ellenőrzött területen át juttatják célba. Amennyiben Oroszország úgy dönt, hogy a szállítmányt a lázadók kezén lévő területen át juttatja célba, úgy annak biztonságát a lázadóknak és Moszkvának kell garantálnia.

Kijev továbbra is kételkedik abban, hogy Moszkva valóban a harcok sújtotta kelet-ukrajnai települések lakosainak kíván segítséget nyújtani, és nem a szakadároknak való segítségnyújtásra vagy valamiféle provokációra akarja felhasználni a segélykonvojt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik