Nagyvilág

Pszichiátriai betegek közül lőnek a szakadárok Ukrajnában

Luhanszkban egy kerületet felszabadítottak a kormányerők, Donyeckben a szeparatisták 200 fekvőbeteg mellett alakítottak ki tüzelőállást egy pszichiátriai és ideggondozó intézetben, ahol a bentlakók nem kapnak gyógyszert. Putyin bejelentette, hogy találkozik Porosenkóval Minszkben.

Egy kerületet felszabadítottak az ukrán fegyveres erők a kelet-ukrajnai Luhanszkban, jelenleg már a városközpontban folynak harcok a terrorellenes erők és az oroszbarát szakadárok között – közölte az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Sikerről számolnak be a kormányoldalról

Andrij Liszenko kijelentette, hogy az “orosz zsoldosok folytatják az infrastruktúra megsemmisítését a kelet-ukrajnai településeken, utakat, hidakat, kórházakat aknáznak alá”.

A szóvivő tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők támadásba lendültek Donyeck, Luhanszk, Horlivka és Pervomajszk településeknél, továbbá sikeresen tartják állásaikat a Donyeck és Luhanszk megye, valamint az oroszországi rosztovi terület határánál fekvő, stratégiai fontosságú szaur-mohilai magaslaton. Liszenko hozzátette, a fegyveres erők napok óta sikerrel verik vissza a szakadárok ellentámadásait az említett településeknél.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Közben a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet sajtóközpontjában elmondták, hogy a szeparatisták blokád alá vették Luhanszk közelében azt a területet, ahol előző nap rakétacsapás ért egy menekülteket szállító autókonvojt. A közlés szerint a szakadárok igyekeznek megsemmisíteni a rájuk utaló bizonyítékokat a tragédia helyszínén. Tüzet nyitnak az oda érkező újságírókra, katonai szakértőkre, orvosokra, utászokra és katasztrófavédelmi szakemberekre. Liszenko korábbi közlése szerint legalább 15 menekült halt meg a rakétatámadás miatt a konvojban. Az áldozatok közül sokan a felismerhetetlenségig összeégtek.

Lőnek az orosz határőrök a szajkadárokra?

Megsebesült Szemen Szemencsenko, a kelet-ukrajnai megyék elszakadását ellenző önkéntesekből álló Donbassz zászlóalj parancsnoka kedden a Donyeck közelében lévő Ilovajszk városáért folyó harcokban. A parancsnokot helikopterrel Dnyipropetrovszkba szállították.

A terrorellenes erők kijevi sajtótájékoztatóján a “Kijevscsina” nevű rendőri járőrzászlóalj parancsnoka megerősítette újságíróknak azt az értesülést, hogy a Luhanszk megyei szakadárok körében érezhetően pánik hangulat uralkodott el. Elmondta, hogy az általuk elfogott szeparatistáktól szerzett információk szerint az Oroszországba menekülni próbáló szakadárokat az orosz határőrök egyszerűen lelövik. Ezért sokan közülük a menekülő civilek számára nyitott humanitárius folyosókon próbálnak kijutni a harcok övezetéből.

Erőszakos betegek gyógyszer nélkül

A 62.ua helyi hírportál arról számolt be, hogy Donyeckben a szeparatisták tüzelőállást állítottak fel egy pszichiátriai és ideggondozó intézetben, amelyben 200 kétszáz fekvőbeteg tartózkodik. A kórház személyzetének java része már egy ideje nem járt be dolgozni, mindössze hét ápoló gondozta a betegeket, akik között vannak erőszakosak is. Kedden viszont már az ápolókat sem engedték be a szakadárok az intézmény területére mondván, hogy az ukrán hadsereg támadásra készül.
Az ápolók hiába próbálták meggyőzni a fegyvereseket arról, hogy a betegeknek állandó felügyeletre és gyógyszeres kezelésre van szükségük. Azt a választ kapták a szeparatistáktól, hogy “a háborúban lehetnek veszteségek”.

Putyin találkozik Porosenkóval

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hét múlva találkozik ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval – jelentette be a Kreml kedden. A találkozó a fehérorosz fővárosban, Minszkben lesz augusztus 26-án. A két elnökön kívül részt vesznek rajta az Európai Bizottság és az Eurázsiai Vámunió képviselői is. Porosenko megerősítette a találkozó hírét, és közölte, hogy a kelet-ukrajnai helyzet stabilizálása lesz a fő téma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik