Nagyvilág

Ismét könnygázban úszott Ferguson

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség vasárnap éjszaka a tüntetők ellen St. Louisban, ahol egy héttel ezelőtt egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete bőrű tinédzsert.

Egy helyi rendőrparancsnok szerint a rendőrök azután alkalmazták a tömegoszlató eszközöket a több száz fős tiltakozó tömeg ellen, hogy gyújtópalackokkal kezdték dobálni őket néhány órával az éjfélkor kezdődő kijárási tilalom kezdete előtt.

Korábban kitüntették a rendőrt

Missouri állam kormányzója még szombaton rendkívüli állapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, hogy megfékezze azokat a zavargásokat, amelyeket a fekete bőrű tinédzser lelövése váltott ki.

Vasárnap éjjel a 444.hu talált rá arra a hírre, amely szerint a Michael Brownt agyonlövő rendőrt, Darren Wilsont  a város rendőrfőnöke kitüntette kiemelkedő rendőri munkájáért  ahogyan az a februárban kiadott rendőrségi közleményből kiderült, amely nem részletezi, hogy pontosan mit csinált Wilson.

Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

Eric Holder igazságügyi miniszter korábban elrendelte, hogy ismételjék meg a 18 éves fiatal, Michael Brown holttestén végzett orvos szakértői vizsgálatot. Intézkedését az áldozat halálát övező “rendkívüli körülményekkel” és a Brown család kérésével indokolta.

Hat lövés, kettő a fejbe

A rendőrség eddig csak keveset közölt Brown halálának körülményeiről. A hivatalos információk szerint dulakodás zajlott le a rendőr és a fiatal között, mielőtt a rendőr lelőtte Brownt. Szemtanúk állítása szerint a tizenéves keze a magasban volt, amikor a rendőr több lövést adott le rá.

Egy előzetes halottkémi vizsgálat, amelyet a család kérésére egy független szakértő végzett el, azt mutatta ki, hogy legkevesebb hat lövés érte az áldozatot, ebből kettő a fejét találta el.

A szövetségi igazságügyi minisztérium már korábban elrendelte az eset alaposabb kivizsgálását abból a szempontból, hogy a rendőr intézkedése jogszerű volt-e. Szombaton a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) negyven ügynöke járta végig a környék házait, hogy tanúvallomásokat gyűjtsön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik