Nagyvilág

Kijárási tilalom Missouriban a zavargások miatt

Rendkívüli állapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be Missouri állam kormányzója szombaton, hogy megfékezze azokat a zavargásokat, amelyeket egy fegyvertelen fekete bőrű tinédzser fehér rendőr általi lelövése váltott ki.

Az intézkedés St. Louis-nak arra a városnegyedére, Fergusonra vonatkozik, ahol a múlt szombati incidens óta zajlanak a tiltakozó akciók. A kijárási tilalom éjféltől reggel 5 óráig tart.

Jay Nixon kormányzó a bejelentést indokolva azt hangoztatta, az amerikai szövetségi állam nem fogja engedni, hogy “fosztogatók egy csoportja veszélyeztesse a teljes közösséget”. A rendnek vissza kell állnia ahhoz is, hogy igazságot szolgáltathassanak az ügyben – tette hozzá. Kiemelte, hogy sok tüntető békés tiltakozást folytat, az áldatlan állapotokért egy viszonylag kicsiny csoport felelős.

Ferguson lakosságának nagyobb része fekete bőrű.

Az egy hete tartó tiltakozó akciók és zavargások pénteken különösen súlyossá váltak, miután a rendőrt megnevezték, Brownról pedig bejelentették, hogy lelövése előtt lopást követett el egy boltban.

Nixon megerősítette, hogy az amerikai kormányzat mélyrehatóan vizsgálja a történteket. Egyes források szerint csak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) negyven ügynököt küldött Fergusonba, hogy segítsék a nyomozást.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik