Nagyvilág

Rendőrkapitányságot foglaltak az ukránok Luhanszkban

Az ukrán kormányerők elfoglaltak egy rendőrkapitányságot az április óta az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk városban, és kitűzték rá az ukrán zászlót. Közben az orosz humanitárius konvoj egy része elindult a határ felé.

A hírt egy ukrán szóvivő jelentette be vasárnap. Az utóbbi 24 órában újabb orosz haditechnikát – köztük három Grad típusú rakétarendszert – láttak érkezni Oroszországból Ukrajnába. Emellett orosz drónok 10 esetben sértették meg az ukrán légteret – mondta Andrij Liszenko.

Elindult a segélykonvoj – ellentmondó hírek

Az orosz és az ukrán határőrök és vámőrök megállapodtak az orosz segélykonvoj egy részének átvizsgálásáról – közölte vasárnap a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Ezt megelőzően hírügynökségek jelentették, hogy az ukrán határ közelében veszteglő orosz segélykonvoj egy része elindult a határ felé.

A segélykonvojnak az ICRC védnöksége alatt kell eljutnia Ukrajnába. A szervezet hozzátette: még mindig várja a Kelet-Ukrajnában egymás ellen harcoló felek garanciáját arra, hogy a segélyszállítmány biztonságban haladhat majd.

Az ITAR-TASZSZ a menet szervezőitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a 280 teherautóból álló konvoj lassan elindul, vasárnap az első 16, Kamaz típusú teherautó elindult a határhoz, de aznap még biztosan orosz területen marad. (Az orosz hírügynökség szerint a 16 teherautó időközben meg is érkezett a határátkelőhöz.) 

A Reuters egy helyszínen tartózkodó újságírója megerősítette, hogy 16 teherautó elindult az ukrán határtól mintegy 30 kilométerre lévő Kamenszk-Sahtyinszkij falunál lévő parkolóból.

Ukrajna szombaton elismerte az orosz járműoszlop küldetésének humanitárius jellegét.

Pascal Cuttat, az ICRC oroszországi szervezetének egyik tisztségviselője az AFP-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a teherautókon “nem látszik semmi különös”. Egy másik vöröskeresztes tisztségviselő, Viktoria Zotikova Moszkvában közölte: kétli, hogy az átvizsgálás vasárnap elkezdődhet.

A 16 teherautó egyikének vezetője az AFP tudósítójának nyilatkozva azt mondta a határnál: nem tudja, mikor indulhatnak tovább.

A helyzetet ismerő egyik nyugati forrás azt mondta az AFP-nek: “A határállomás nem alkalmas arra, hogy fogadja őket, biztosan csak nyomásgyakorlás végett csinálják ezt. Nem tudom, hogy ezek a teherautók hol fognak tudni leparkolni.”

Erősítenek az ukrán kormánnyal szemben álló erők

A Reuters szombaton beszámolt egy videofelvételről, amelyen Olekszandr Zaharcsenko, a “Donyecki Népköztársaság” “miniszterelnöke”azt mondja: az ukrán kormánnyal szemben álló oroszbarát erők 150 páncélozott jármű – köztük 30 harckocsi – érkezését várják, és hamarosan 1200 olyan fegyveres erősíti majd soraikat, aki Oroszországban kapott négyhónapos kiképzést.

A MIG 29-es

A donyecki önkormányzat közgyűlése közölte vasárnap, hogy a megelőző órákban egy ukrán MiG-29-es harci gép támadásában meghalt legalább 10 civil, és további nyolc pedig megsebesült a városban.

Ukrán katonai szóvivők nem sokkal korábban jelentették be, hogy a szakadárok lelőtték az ukrán hadsereg egy MiG-29-es harci gépét vasárnap reggel Luhanszk város környékén. “A terroristák lelőttek vasárnap egy MiG-29-est, miután az elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot” – mondta Leonyid Matjuhin, a kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője. “A pilóta katapultált. Felkutatták, és most már biztonságos helyen van” – tette hozzá.

Még nem tudni, mi is történt valójában

E fejlemények feszült helyzetet teremtenek a német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter vasárnap esti berlini találkozójának, amelyen megpróbálják enyhíteni a válságot. Az amúgy is feszült helyzetet az utóbbi napokban ugyanis tovább súlyosbította, hogy pénteki hírek szerint egy orosz hadoszlop behatolt ukrán területre, s azt az ukrán hadsereg állítólag megsemmisítette.

Nem tudni, mi is történt valójában, hiszen az orosz fél tagadta a hadoszlop behatolásának a tényét, s értelemszerűen a kijevi bejelentést is annak megsemmisítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik