Nagyvilág

Elraboltak egy házaspárt és közben lerombolták házukat

Éjjel tört be a házukba egy csapat huszonéves fiatal, kiverték őket az ágyukból és egy temetőbe vitték őket. Csak reggel mehettek haza, de otthonuk helyén már csak egy nagy törmelék halom állt.

A kínai internetezők körében a hét elején kezdett el futótűzként terjedni a Henan-tartományban, Xinzheng városában élő házaspár története, köszönhetően nagy részben azoknak az erős képeknek, amelyek a házukból maradt romhalmaznál zokogó férfit és nőt ábrázolták. A kínai közvélemény nagy felháborodással reagált a történetre, amely egyike a nagy közberuházások miatt erőszakkal kilakoltatott családokról szóló horror sztoriknak.

A házaspár már hosszú ideje küzdött a helyi kormányzattal, amely szerintük felháborítóan kevés pénzt akart adni kompenzációként négyemeletes házukért, amely metróépítés útjában állt, és emiatt le kellett rombolni. A környéken élők elfogadták a kormányzat ajánlatát, de Zhang Hongwei és felesége kitartott. Egészen múlthét péntekig.

Aznap este ugyanis botokkal felfegyverkezett fiatal férfiak törtek be a házukba. Az alsónadrágban lévő férfit egy takaróba csavarták, majd úgy ahogy volt kicibálták a házból. Feleségével is ugyanezt akarták csinálni, de végül a nőnek hagyták, hogy magára vegyen egy ruhát, és csak azután kényszerítették be férjével együtt egy furgonba, amellyel egy közeli temetőbe vitték őket. „Ha ellenálltok, itt végzitek” – közölték velük, majd pár órával később elengedték őket.

 
Ennyi maradt otthonukból, mire visszaértek elrablásuk után
Fotó:ChinaSmack 

Mire visszaértek a házukhoz, már csak egy romhalmazt találtak, amely alatt ott volt minden tulajdonuk. Hiába hívott rendőrt, közölték velük, hogy nincsen szabad emberük. A rendőrök csak akkor érkeztek meg, amikor a földszinten üzlethelységet bérlő tűzijátékboltos szólt nekik.

Bár a házaspár megfogadta, hogy a végsőkig küzdeni fognak egy számukra is elfogadható, igazságos kompenzációért, szerdán már egészen más hangot ütöttek meg, miután találkoztak a helyi kormányzat képviselőivel. A találkozó után a férj egy pekingi lapnak már azt mondta, szeretne elnézést kérni a hatóságoktól, amiért elkövették azt a hibát, hogy késleltették a fontos beruházást. Hirtelen ugyanis ráébredt arra, hogy önző volt, csak magára, saját érdekeire gondolt, és nem vette figyelembe milyen nagy jelentőségű a beruházás a köz számára, ami miattuk most csúszást szenvedett.

 
Minden vagyontárgyuk a törmelékhalmat alá került
Fotó:ChinaSmack 

Arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a helyi kormányzat valamilyen módon nyomást gyakorolt-e rá, vagy több pénzt kapott, hogy többet ne nyilatkozzon a kínai sajtónak. Közben a kínai hírügynökség jelentette, hogy egy helyi vezetőt elmozdítottak a helyéről, és letartóztattak két embert, akiket a házaspár elrablásával gyanúsítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik