Nagyvilág

Robbanás egy kínai gyárban – 65 halott

Egy fémgyárban történt az ipari baleset, teljes a felfordulás, a hely felismerhetetlen.

Robbanás történt egy gyárban Kína keleti részén szombaton, legalább hatvanöten meghaltak, száznál is többen megsérültek – közölte a helyi média.

A robbanás egy fémgyárat rázott meg a Csiangszu tartománybeli Kunsang városban szombat reggel. Szemtanúk a világhálón azt írták, hogy a robbanás helyszínén káosz uralkodik, a hely felismerhetetlenné vált.

Teljes a felfordulás

Az Australia Network News összefoglalója szerint a fémgyár műhelyében kerékagyakat fényeztek és egyelőre nem tudni miért történt a baleset. Később megérkeztek az első jelentések, melyekben az állt az MTI szerint, hogy a balesetet hanyagság okozhatta: vélhetően a gyárban terjengő alumíniumpor robbant be. A Hszinhua kínai állami hírügynökség azt is közölte, hogy a déli órákra a tüzet megfékezték, a katasztrófa okait vizsgáló nyomozás megkezdődött.

A Kínai Központ Televíziós (CCTV) csatornán azt mutatták, ahogy fekete füst emelkedik az alacsony épületek fölé, és testek hevernek raklapokon teherautók és a mentősök sűrűjében.

“Teljes a felfordulás, a hely felismerhetetlen” – írta egy szemtanú a Sina Weibo közösségi oldalon, amely a kínai Twitternek felel meg.

Mikor a baleset történt, több mint 200 munkás tartózkodott a helyszínen, 40-en azonnal meghaltak – közölte a CCTV.

A mentőmunkálatok jelenleg is tartanak, a hatóságok pedig próbálják megerősíteni az áldozatok számát.

Orvosi állományt küldtek Shanghaiból hogy kezeljék az égési sérülteket – közölte a People’s Daily hírszolgálat egy online bejegyzésben.

A gyár, Zhongrong Plating Kushanban, a keleti Jiangsu tartományban található. A gyár weboldalán látottak szerint Zhongrong Plating 45 munkást foglalkoztat

és ügyfeleik között tudható a General Motors és más amerikai vállalatok is.

A robbanás ipari baleset volt, amelyeket viszonylag gyakran történnek Kínában, ahol a biztonsági előírások gyakran lazák. Tavaly 119-en haltak meg tűzben egy baromfi farmon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik