Nagyvilág

Ebola: nőtt a betegek száma Nigériában

Afrika legnépesebb országának egyelőre csak a fővárosában észleltek megbetegedéseket, de attól tartanak, hogy egy vidékre utazó ápolónő többeket megfertőzhetett.

Tizenegyre nőtt az Ebola vérzéses láz bizonyított megbetegedéseinek száma Nigériában – közölte csütörtökön Onyebuchi Chukwu egészségügy-miniszter. A tizenegy beteg közül három meghalt, a többi nyolcat egy különleges egészségügyi intézményben ápolják elkülönítve a húszmillió lakosú Lagosban.

A nigériai kormány által közölt adatok némileg különböznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szerdán közöltekétől, amelyek szerint 12 megbetegedést regisztráltak az afrikai országban.

Több mint 160 embert figyelnek meg

Nigériában Lagoson kívül nem észleltek fertőzéseket, de a hatóságok attól tartanak, hogy egy fertőzött ápolónő a kelet-nigériai Enuguba utazva másokat is megfertőzhetett. Az ápolónő az amerikai Patrick Sawyert, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársát ápoló egészségügyi csapat tagja volt, aki július 25-én halt meg az eddig több mint ezer ember halálát okozó vírus következtében Nigériában.

Az ápolónőn Enuguban jelentkeztek a vérzéses láz tünetei, és kezelésre visszaszállították Lagosba. A hatóságok közölték, hogy megfigyelés alá helyeztek 21 enugui lakost, akikkel kapcsolatba került. Az egészségügy-minisztérium szerint hat ember van közülük továbbra is megfigyelés alatt, a többieket tünetmentesen elengedték. Lagosban csütörtökre virradóra 177-ről 169-re csökkent a megfigyelt emberek száma.

Nigéria az Ebola által legkevésbé fertőzött nyugat-afrikai ország. A WHO szerint augusztus 11-ig 1975 Ebola-gyanús megbetegedést találtak, közülük 1069 ember halt meg Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában.

A betegség gyanújával Szingapúrban kórházba szállított nigériai nőről bebizonyosodott, hogy nem fertőzte meg az Ebola-vírus, és elhagyhatta a kórházat – jelentette a Straits Times című helyi lap a kórház igazgatójára hivatkozva. Az ötvenes éveiben járó nő nemrégiben érkezett az ázsiai városállamba Nigériából, és azután került a kórház sürgősségi osztályára, hogy belázasodott.

Az Ebola-járvány terjedését megelőzendő a Korean Air Lines augusztus 20-i hatállyal felfüggesztette Incshonból Nairobiba közlekedő járatát – jelentette be dél-koreai légitársaság. Kenyából, illetve Kelet-Afrika más országaiból eddig nem jelentettek Ebola-megbetegedéseket, de a dél-koreai légitársaság eddig is az élen járt az óvatosságban. A Korean Air Lines hetente háromszor üzemeltet járatot a Kelet-Afrika kapujának számító Nairobiba. A cég azt nem közölte, hogy a felfüggesztés meddig marad érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik