Nagyvilág

Heteken belül kezdődhetnek az Ebola-gyógyszerkísérletek

Két gyártó oltóanyagait is tesztelhetik, a kutatásokat nagyon fel kell pörgetni – írja a Reuters hírügynökség.

Az amerikai védelmi minisztérium egymillió dollárt folyósított a NewLink Genetics társaságnak, hogy minél előbb elkezdődhessenek a humán kísérletek és az Ebola elleni vakcina nagy tételben gyártása. A cégnek már most is megfelelő mennyiségben áll rendelkezésére az oltóanyag ahhoz, hogy még a nyáron megkezdődjenek a tesztek.

A NewLink Genetics amerikai gyógyszeripari vállalat kanadai kutatók által kifejlesztett Ebola-vakcina licencét vette meg. Ez egy legyengített vírust tartalmaz, aminek egyik alkotóelemét az Ebola-vírusból vett proteinre cserélték fel. Így a gyógyszer ártalmatlan, de az immunrendszer felismerheti és elpusztíthatja általa az Ebola-vírust.

Korábban úgy tervezték, hogy nyolc-tíz hónap is eltelhet addig, amíg elindulhatnak a humán kísérletek, de ennek most heteken belül meg kell történnie. A vakcinát az Ebolával fertőzött területeken dolgozó egészségügyi alkalmazottakon próbálhatják ki első körben.

A jövő hónapban egy másik Ebola-gyógyszer humán kísérletei is elkezdődnének – a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriásvállalat a hatósági engedélyre vár.

A mostani Ebola-járványnak már ezernél is több áldozata van, ezzel ez az eddigi legsúlyosabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik