Nagyvilág

Amerika nem szállít rakétát Izraelnek

A gázai konfliktus nyomán felülvizsgálja fegyverszállításait az Egyesült Államok – írja a Háárec a Wall Street Journal értesülése nyomán.

A Fehér Ház utasította az amerikai hadügyet, hogy függesszék fel a Hellfire rakéták szállítását. Ezt az aggasztóan nagy mértékű palesztin civil veszteségekkel indokolták. Amerika azt is kifogásolja, hogy Izrael nehéztüzérséget vet be a pontosabb célzást lehetővé tevő, precízebb fegyverek helyett. Ezért ezentúl egyenként értékelnek minden izraeli fegyverszállítási megrendelést.

Amerikai illetékesektől úgy tudni, hogy Barack Obama amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kifejezetten kemény hangvételű telefonbeszélgetést folytatott, izraeli értesülések szerint Netanjahu viszont azért sem izgul, mert Obama hivatali ideje két és fél év múlva lejár.

Izrael amerikai nagykövete szerint viszont alaptalanok azok a feltételezések, hogy romlott volna a viszony a két ország között. Elmondta, hogy Izrael értékeli Amerika támogatását, amit a gázai konfliktusban kapott, ide értve az ország rakétavédelmi rendszeréhez, a Vaskupolához adott hozzájárulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik