Nagyvilág

Német diákot kezelnek Ebola-gyanúval

Ebola-fertőzés gyanújával elkülönítőben kezelnek egy német férfit Ruanda fővárosában. Ez lenne az első regisztrált megbetegedés a közép-afrikai országban - közölte hétfőn az AFP francia hírügynökség.

A ruandai kormány által kiadott közlemény szerint az Ebola-járványt jellemzőhöz hasonló tüneteket mutató férfit vasárnap délután helyezték karanténba a vizsgálati eredmények értékeléséig Kigali egyik kórházában.

A páciens magas láz és hányinger – a vírus jellemző kezdeti tünetei – miatt került kórházba, a vizsgálatok eredménye 48 órán belül várható. Az egészségügyi miniszter Twitter-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy egy német diákról van szó, aki Ruandába érkezése előtt több napot töltött Libériában.

Az Ebola-járványban már csaknem ezer ember halt meg Nyugat-Afrikában (elsősorban Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban), és egyelőre nem tudják feltartóztatni a terjedését.

A vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs sem orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik