Nagyvilág

Ebola-gyanú világszerte

Több esetről kiderült, hogy „téves riasztás”. Németországban, Kanadában és Szaúd-Arábiában kórházba szállítottakról megállapították, hogy nem a vírus betegítette meg őket.

Özönlenek a hívások a segélyvonalra

Libériában, ahol az országban pusztító járvány miatt augusztus 6-án 90 napos szükségállapotot rendeltek el, segélyvonalat hoztak létre, hogy felhívják a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára. A beérkező hívásokra a libériai főváros, Monrovia egyik “gyógyító központjának” munkatársai válaszolnak. Ezeknek az állami létesítményeknek a fő feladata, hogy összehangolják a vírus elleni intézkedéseket. A központ szóvivője elmondta, hogy három nap alatt mintegy 3500 hívást fogadtak, a telefonálók jellemzően Ebola-gyanús eseteket jelentettek vagy tájékozódni akartak.

Sierra Leonéban mintegy ezerötszáz katonát és rendőrt vezényeltek ki az Ebola megfékezése érdekében elfogadott intézkedések végrehajtására. Helyszíni jelentések szerint a szóban forgó korlátozások teljesen felforgatták az ország lakóinak mindennapi életét: egyebek mellett korlátozták a mozgásszabadságot, bezárták a szabadidős létesítményeket, betiltották a tömegrendezvényeket, emellett pedig az is félő, hogy éhínség alakul ki bizonyos karantén alá vont térségekben.

Milliárdos segélyalap

A guineai kormány, amely szombaton bejelentette, hogy lezárta az ország határait Sierra Leone és Liberia felé, néhány órával később visszavonta korábbi döntését és újra megnyitotta az átkelőket, hogy meggátolja az illegális, ellenőrizetlen határátlépések számának megsokszorozódását.

Goodluck Jonathan nigériai elnök, aki pénteken a járvány miatt szükségállapotot hirdetett ki hazájában, bejelentette, hogy a járvány megfékezésére jóváhagytak egy 1,9 milliárd naira (mintegy 2,7 milliárd forint) értékű rendkívüli segélyalapot.

Afrika legnépesebb országának államfője közleményében azt kérte, hogy a megfelelő szervek a nemzetközi egyezményekkel és gyakorlattal összhangban tegyenek meg minden lehetséges intézkedést, amellyel hatékonyan megfékezhető az Ebola-vírus. Nigéria  lakossaitól azt kérte, óvakodjanak a hamis információk terjesztésétől és a pánikkeltéstől.

Inkább félnek, mint megijednek

Hamburgban vasárnap bejelentették, hogy nem Ebola-fertőzött a halálos betegségre utaló tünetekkel Németországban kórházba került férfi.  A Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika (UKE) szóvivője vasárnap elmondta: a trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet (BNITM) szakértőinek segítségével sikerült minden kétséget kizáró módon megállapítani, hogy nem Ebola-fertőzésről van szó, a páciens egy közönséges vírusfertőzés miatt betegedett meg.

Negatívnak bizonyult Ebola-vírusra annak a kanadai férfinak a vérvizsgálata, aki nemrég érkezett vissza hazájába Nigériából, és Ebola-fertőzés tüneteivel karanténba zárták – közölte Eric Hoskins, Ontario állam egészségügyi minisztere vasárnap.

Nem volt Ebola-fertőzött az a szaúdi férfi sem, aki a héten halt meg egy dzsiddai kórházban, miután Sierra Leonéból tért vissza Szaúd-Arábiába. A szaúdi egészségügyi minisztérium illetékese vasárnap elmondta, hogy az amerikai járványellenőrzési és megelőzési központnak (CDC) vérmintát küldtek, amely negatívnak bizonyult az Ebola-vírusra. További Ebola-vírusszűrésre mintákat küldtek egy németországi laboratóriumnak is.

Ebola-fertőzés gyanújával kezelnek egy férfit a dél-romániai Ploiesti-ben – közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség. Az 51 éves férfi július 25-én tért vissza Nigériából, és súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel utalták be a ploiesti-i kórházba. A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a férfit az esetleges Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe szállítják.

Hongkongban is bejelentették, hogy vizsgálnak egy csütörtökön Nigériából érkezett férfit, aki az Ebola-fertőzés jeleit mutatja. Ha beigazolódik az egészségügyi illetékesek gyanúja, ez lesz az első eset az Ebola-vírus behurcolására Ázsiába.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már majdnem ezer ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt Ebola-járványban. A WHO pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt.

 

Olvasói sztorik