Nagyvilág

Ebola-karantén egy szenegáli kórházban

Ebola-fertőzés gyanújával, elkülönítőben kezelnek egy férfit Szenegál északi részén. Ez lenne az első regisztrált megbetegedés a nyugat-afrikai országban - közölték vasárnap egybehangzó források az MTI szerint.

Az Ebola-járványhoz hasonló tüneteket mutató férfit szombaton helyezték karanténba a fővárostól mintegy 530 kilométerre fekvő Ourossogi település kórházában – közölte a megelőzési központ igazgatója az AFP francia hírügynökséggel. A tájékoztatás szerint egy 27 éves férfiről van szó, aki Maliból érkezett, de nem a vírus által érintett területről.

Az Ebola-járványban már közel ezer ember halt meg Nyugat-Afrikában, és egyelőre nem tudják feltartóztatni a betegség terjedését.

A vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik