Nagyvilág

A legnagyobb hajók már nem mehetnek a velencei Szent Márk térhez

A város védelme érdekében nem hajózhatnak be a 40 ezer tonnánál nagyobb tengerjárók a velencei Szent Márk tér elé és nem úszhatnak fel a közeli Giudecca-csatornán.

Az illetékes azt is közölte, hogy a következő 18 hónapban hajózhatóvá teszik az észak-olaszországi városba érkező óceánjárók számára a Contorta-csatornát, amely nem szeli keresztül Velence történelmi központját.

A lagúnák városa védelmében az illetékes kormánybizottság hozta meg a döntést. “Fontos lépést tettünk a világörökség részét képező város megmentésére” – kommentálta Maurizio Lupi olasz közlekedési miniszter.

Az olasz kormány már tavaly határozatot hozott arról, hogy megtiltja a 40 ezer tonnásánál nagyobb hajók beúszását a Szent Mark- és a Giudecca-csatornába, idén márciusban azonban egy regionális bíróság felülbírálta a kormánytilalmat és kimondta, hogy alternatív utat kell biztosítani a tengerjáró hajók számára. Azzal, hogy a Contorta-csatornát hajóhatóvá teszik, a kormány bevezetheti a meghirdetett tilalmat.

A lagúnák városába évente 1,8 millió turista érkezik tengerjárókon. A No Grandi Navi nevű helyi civil szervezet évek óta követeli a tengerjáróhajók kitiltását nemcsak a környezetszennyezés miatt, hanem arra is hivatkozva, hogy a hajóforgalom keltette hullámok károsítják a paloták alapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik