Nagyvilág

Lemondott Velence polgármestere

Városának és a balközép Demokrata Pártnak (PD) is hátat fordított pénteken Giorgio Orsoni, Velence polgármestere, akit tíz nappal ezelőtt korrupció vádjával vettek őrizetbe.

Giorgio Orsoni a velencei városházán tartott sajtótájékoztatón jelentette be lemondását.

Távozásának lehetőségét csütörtökön még kizártnak tartotta, de polgármesteri mandátuma folytatása ellen Velence lakossága és a kormányon levő PD politikusai is tiltakoztak.

Giorgio Orsonitól a PD főtitkára, Matteo Renzi miniszterelnök is megvonta bizalmát azt hangoztatva, hogy a “korruptaknak távozniuk kell”. A polgármester lemondását szorgalmazta Deborah Serracchiani, Friuli Venezia Giulia tartományi elnöke, a PD vezetőségi tagja. A velenceiek utcai tüntetéssel sürgették távozását.

Orsoni lemondása bejelentésekor álszentnek és farizeusnak nevezte Matteo Renzit. A távozó polgármester arra emlékeztetett, hogy 2010-es megválasztásakor a PD őt mint párton kívülit kérte fel jelöltként, és meg is nyerte a választást. Giorgio Orsoni elutasította a vele szemben felhozott korrupciós vádakat.

Velence polgármesterét június 4-én vették őrizetbe további harmincnégy politikussal és vállalkozóval együtt. Utána házi őrizetbe helyezték, s jelenleg már szabadlábon védekezhet. Az ügyészség vádja szerint Giorgio Orsoni és társai jelentős mértékű csúszópénzt fogadtak el a velencei lagúnák tengeri bejáratainál készülő mobil zsiliprendszert építő cégektől. Orsoni több mint félmillió eurót kapott, a pénzből négy évvel ezelőtti választási kampányát finanszírozta. A lemondott polgármester azzal védekezett, hogy a pénzt nem ő, hanem az őt jelölő PD kapta.

A római kormány péntek este Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal felállítását jelentette be. Raffaele Cantone vezetésével a hivatal feladata az lesz, hogy ellenőrizze az összes olaszországi állami beruházás és közbeszerzési pályázat tisztaságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik