Nagyvilág

Őrizetbe vették Velence polgármesterét

Nemcsak az ő kezén kattant a bilincs, hanem még 34 olasz politikus és vállakozóén is. A vád: korrupció.

A velencei ügyészség korrupcióval, sikkasztással és pénzmosással vádolja Giorgio Orsoni polgármestert, aki 2010 óta vezeti a várost az olasz balközép Demokrata Párt (PD) színeiben – írja az MTI.

Előzetes letartóztatásba helyezték Veneto tartomány infrastrukturális tanácsosát is. Az ügyészség Giancarlo Galan volt venetói tartományi elnöknek, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szenátorának letartóztatását is kérte, de ehhez a római parlamentnek fel kell függeszteni Galan mentelmi jogát.

Harmincöt embert vettek őrizetbe, további száz ellen indult vizsgálat. Az ügyészség szerint a politikusokból és vállalkozókból álló bűnhálózat eurómilliókat tett zsebre a Mose velencei zsiliprendszer építése során odaítélt közbeszerzési pályázatokkal.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A velencei lagúna bejáratánál emelt zsilipek alapkövét 2003-ban tették le. A Mose átadásának tervezett időpontját 2016-ra tűzték ki. A környezetvédők által kezdettől fogva ellenzett projekt tavalyig több mint 5 milliárd euróba került. Ennek nagy részét az olasz állam finanszírozta.

A hatósági vizsgálat három évvel ezelőtt indult a Mosét építő egyik olasz építőipari vállalat elnökének letartóztatásával. Börtönben van már a Mose főmérnöke is.

A SkyTg24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozó Massimo Cacciari volt velencei polgármester azt hangoztatta, hogy a Mose első beruházásai a nyolcvanas években kezdődtek és azóta “gyanúsak”. Cacciari szerint őt is azért váltották le a polgármesteri tisztségből, mivel azon kevesek egyike volt, aki rámutatott az építkezést övező szabálytalanságokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik