Nagyvilág

Ismét áldozatokat szed az árvíz a Balkánon

Alig kezdtek hozzá a májusban 120 éve nem látott áradások után a helyreállításhoz, most a heves esőzések és felhőszakadások miatt több folyó ismét kilépett medréből Bosznia-Hercegoviában és Szerbiában.

Szerdára virradóan egy 65 éves férfi megfulladt, amikor a nyugat-szerbiai Banja Koviljaca településen lévő házát elöntötte a víz, a boszniai Banja Lukában pedig egy gépkocsit sodort el az ár. A jármű vezetője eltűnt.

Percek alatt érkezett az áradat

A boszniai hatóságok vészhelyzetet hirdettek ki. A mentők az ország középső és északi részein kimenekítik a lakosokat, sokat közülük másodszor az idén. Donji Hegovi északi faluban a házakat pár perc alatt öntötte el az ár. A helybéliek igyekeznek elmenekülni még azelőtt, hogy az utak és hidak járhatatlanná válnak. Különösen súlyos a helyzet Tuzla vidékén, ahol 14 óra alatt 120 milliméter csapadék esett a katasztrófa-elhárítás szerint.

A patakok és folyók rendkívül gyorsan megáradtak, és mindent elsöpörtek az útjukból – mondta el a televízióban a polgári védelem egyik tagja.

51-en haltak meg tavasszal

Szerbiában és Boszniában házak százai kerültek víz alá, a víz földomlásokat, úttorlaszokat okoz, egyes városokban több utca víz alá került, mert a csatornarendszer nem képes elvezetni az áradatot.

A két ország még éppen csak hozzákezdett a májusi, katasztrofális esőzések okozta károk kijavításához. Májusban a természeti csapás Boszniában, Szerbiában és Horvátországban 51 ember halálát okozta. Boszniában a lakosság közel negyedének kellett elhagynia otthonát, tönkrement a mezőgazdaság, és megsemmisült az infrastruktúra jelentős része.
Az esőzés kedden kezdődött és csütörtökig tart az előrejelzések szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik