Nagyvilág

Vörös riasztás Romániában

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden Románia délnyugati olténiai részén, ahol a megáradt folyók útjából a kommandósok erővel telepítik ki a házukat elhagyni nem akaró embereket.

A vörös riasztás a Gilort és Lotru folyók hegy- és dombvidéki szakaszaira vonatkozik. A területre az utóbbi 24 óra felhőszakadásai nyomán 50-70 milliméternyi eső zúdult, jelentősen megnövelte a patakok és folyók vízhozamát, azok egyes szakaszokon kiléptek medrükből. Az árhullám helyenként három méteres magasságot is elért.

A Gorj megyei Novaci városban hetven családot kellett kiköltöztetni, miután átszakadt a Gilort folyó gátja. A polgármester szerint a belügyminisztérium kommandósait is bevetették, mert a veszélyeztettek többsége nem akarta elhagyni házát. 12 gyereket helikopterekkel mentettek ki a térségből.

A Valcea megyei Vaideeni községet az árvíz elzárta a külvilágtól, ezért itt is a SMURD rohammentő-szolgálat helikopterei mentették a bajba jutottakat.

Kedd délután Victor Ponta miniszterelnök vezetésével Krajován (Craiova) összeült az árvízi védekezésben és katasztrófavédelemben érintett hatóságok vezetőiből álló operatív törzs. Ponta kijelentette: nem kell pánikot kelteni, senkinek nem esett bántódása. A kormányfő eredetileg pártja országos értekezlete és államfőjelöltségének hivatalos bejelentése miatt utazott Olténiába, ám az operatív törzs ülése után bejelentette, hogy személyesen is felkeresi az árvíz sújtotta Gorj megyei településeket.

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdáig meghosszabbította a Gorj, Valcea, Olt, Arges és Hunyad megyére korábban kiadott másodfokú (narancssárga) árvízvédelmi készültséget. Az Erdélyi Szigethegységben, Kolozs és Fehér megyében elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben kedd estig.

Tavasszal már volt egy nagy áradás ugyanitt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik