Nagyvilág

Hullákat mosott ki az eső Boszniában

Huszonnégy ember maradványait mosták felszínre a heves májusi esőzések Bosznia-Hercegovina északi részén. Muzulmánok lehettek, akik az 1992-1995-ös boszniai háborúban vesztették életüket.

Lejla Cengic, az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó boszniai intézet szóvivője arról tájékoztatott, hogy a maradványokat június 3. és július 3. között tárták fel. A holttesteket annak idején több kisebb tömegsírba temették a Bosna folyó mentén fekvő Maglaj és Doboj települések között.

Az áradások a térségben mintegy három méter mélyen mosták ki a földet, így váltak láthatóvá a tömegsírok. “Az áldozatok többségének kezét a háta mögött összekötözték, közülük sokakat tarkón lőttek” – mondta Cengic.

Hivatalos források szerint talán azoknak a muzulmánoknak a holttesteit találhatták meg, akiket a boszniai szerb erők Jablanicában gyilkoltak meg 1992 júniusában. Az áldozatok kilétének felderítésére DNS-teszteket fognak végezni. A boszniai háborúban több mint 100 ezer ember vesztette életét, közülük mintegy 9 ezret máig eltűntként tartanak nyilván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik