Nagyvilág

Orosz területről lövik az ukrán fegyveres erőket

Nehéztüzérséggel és Grad légvédelmi rakétákkal lőtték négy órán keresztül az ukrán határőröket.

Oroszországból többórás tüzérségi támadások érték az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erőket – közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. A tisztségviselő kiemelte, hogy hétfőn nehéztüzérséggel és Grad légvédelmi rakétákkal lőtték négy órán keresztül az ukrán határőröket a kelet-ukrajnai Amvroszijivka és Vaszilivka településeknél. A támadásokat az oroszországi Marfovka falu környékéről indították. A szóvivő tájékoztatása szerint egy nap alatt három ukrán katona vesztette életét és 46-an sebesültek meg a harcokban.

Közben a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egy kedden kiadott közleményében azt állította, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok kórházakat tartanak megszállva, mentőautókat és gyógyszereket foglalnak le saját céljaikra, akadályozva a polgári lakosság egészségügyi ellátását. “Az oroszbarát felkelők támadásai az egészségügyi létesítmények és azok személyzete ellen a betegek és a legrászorultabbak ellátását veszélyeztetik” – jelentette ki Julija Gorbunova, a HRW ukrajnai képviselője.

A HRW egyúttal az ukrán hadsereghez is felhívással fordult, hogy tartózkodjon a kórházak elleni tüzérségi támadásoktól. A jogvédő szervezet aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy június óta legalább öt kórházat ért tüzérségi támadás, amelynek két egészségügyi dolgozó is áldozatául esett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik