Nagyvilág

Fehér zászlóval menekülnek az ukrajnai civilek

Moszkva szerint dezertáltak egy ukrán gépesített dandár katonái, Ukrajna szerint viszont csak visszavonultak a határon átlépve – írja az MTI.

Az ukrán terrorellenes hadművelet egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a dandár két csoportra oszlott – egy részük áttörte a szakadárok gyűrűjét, a másik részük fedezte őket. A támadó csoportnak azonban elfogyott a lőszere és az orosz határon vezetett az egyetlen út, amin biztonságban visszavonulhattak.

Az orosz biztonsági szolgálat egyik illetékese viszont azt mondta, hogy 438 ukrán katona dezertált Oroszországba, az oroszok pedig szabad utat engedtek nekik az országba.

 Menekültek várakoznak Donyeckben. Fotó: AFP / Bulent Kilic

Humanitárius folyosót nyitottak hétfőn Donyeck Horlivka és Luhanszk lakóinak számára. Ukrajna jelezte, hogy a nemzetközi jog szerint harci cselekmények övezetében folyosót kell kijelölni, amin keresztül a civilek biztonságos helyre menekülhetnek, ezért felszólították a szeparatistákat, hogy a folyosó mindkét oldalán 200-200 méter szélességben szüntessék be a harcokat minden nap 10 és 14 óra közt. Akik ezt megsértik, azok háborús bűnösnek tekintendők. A menekülő civileknek fehér zászlót és széles fehér karszalagot kell viselniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik