Nagyvilág

Luhanszkban lehetetlen élni

A lázadók által uralt ukrán városban nincs áram, üzemanyag és tiszta ivóvíz, a boltok polcai üresek, az orvosok pedig hazaküldik a betegeket – írja tudósításában az AP hírügynökség.

Ahogyan az ukrán kormányerők egyre szorosabban veszik körbe Luhanszkot, annál veszélyesebb elhagyni vagy megközelíteni a várost. Akik még nem menekültek el, azoknak tisztítatlan csapvizet kell inniuk, az orvosok pedig nem tudják ellátni a betegeket, mert a legsúlyosabb esetekre kell szűk gyógyszerkészleteiket tartogatniuk.

A város polgármestere szerint egyre tarthatatlanabb a helyzet. „A blokád és a szünet nélküli rakétatámadások eredményeként humanitárius katasztrófa határára jutottunk. Városlakók halnak meg az utcákon, az udvarokban, az otthonokban. Minden egyes nap halált és pusztulást hoz” – nyilatkozta.

A békeidőben négyszázezres Luhanszkban egyre kevesebben maradnak. A város egy órányi autóútra van Oroszországtól, ahonnan az ukránok szerint fegyvereket és utánpótlást kapnak a lázadók, ezért mindkét oldal durva harcokat folytat. A bombázott célpontokat teljesen véletlenszerűen választják, szombaton nyolc épületet támadtak meg. Köztük van egy iskola, egy szupermarket és több lakóépület is.

Múlt héten egy transzformátorállomást ért rakétatalálat, ami miatt 80 százalékkal kevesebb áram jut a városba. Az üzemanyagkészletek teljesen kimerültek, csak a legbátrabbak merészkednek ki a városból, hogy megtankoljanak.

A felkelők azzal vádolják az ukrán hadsereget, hogy az sorozatos bombatámadásokat folytat a civil lakosság ellen. Az ukránok viszont tagadják ezt, szerintük a lázadók bombáznak civileket, hogy az ukrán hadsereg ellen fordítsák a lakosságot. Ezt a kijelentést viszont a Human Rights Watch és más nemzetközi emberjogi szervezetek is megkérdőjelezik.

Az orosz-ukrán határt mintegy száz kilométeren át a szeparatisták ellenőrzik, az ukrán kormány szerint ezt kihasználva akadálytalanul érkezhetnek fegyverek és zsoldosok az országba.

Egy luhanszki orvos elmondta, hogy legfeljebb sírni tudnak a helyzet miatt, de többet tenni nem. „Nap mint nap jönnek be a sérültek és nem tudjuk őket ellátni, az alapgyógyszerek is hiányoznak” – mondta. „Még élelem és víz sincs a kórházban” – tette hozzá.

Az alapvető élelmiszerek ára a hiány miatt az egekbe emelkedett, az idősek viszont nem kapják meg a nyugdíjukat. A helyhatóságok nem tudnak segíteni.

 Luhanszki menekültek Donyeckben. Getty Images / Kommerszant

Egy negyvenhat éves nővel, aki kijutott Luhanszkból, egy másik felkelők által ellenőrzött városban, Donyeckben beszélt az AP munkatársa. „A fél város elmenekült. Minden nap bombáznak, lőnek, ölnek. Igen, van Luhanszki Népköztársaság, de lehetetlen ott élni. Kinek kell így?” – mondta a nő, aki Oroszországba tervez menni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik