Nagyvilág

EU: A vérontásnak véget kell vetni

Az Unió mellett Kína is a gázai offenzíva beszüntetésére szólított fel.

Közös közleményben követelte a gázai övezeti vérontás beszüntetését vasárnap José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy, az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnöke.

„Gáza tűrhetetlen erőszaktól szenved immár több mint három hete. Elítéljük a szörnyűséget, hogy annyi embernek, köztük sok ártatlan nőnek és gyereknek kellett meghalnia. Sokan megsérültek, sokak megélhetése és tulajdona veszett oda. Ennek azonnal véget kell vetni” – tudatja közleményében Barroso és Van Rompuy, akik azt is elítélik, hogy Izraelre továbbra is rakétákat lőnek ki. Barroso és Van Rompuy szerint ez elfogadhatatlan kockázatot jelent az izraeli polgárok számára.

„Izraelnek jogában áll, hogy elismert határai között biztonságban élhessen.” – írják, hozzátéve, hogy a jogos védelem tiszteletben kell, hogy tartsa az arányosság elvét. „Mindannyian láttuk már ezt a körfolyamatot, s tudjuk, hogy a katonai úton elérhető eredmények korlátozottak”- jelentette ki a kommünikében a két politikus. Barroso és Van Rompuy úgy véli: csak az egymás mellett békében élő két, egymást tisztelő államon alapuló, tárgyalásos úton elért megoldás hozhat tartós békét.

Az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnöke készek aktívan támogatni a tárgyalásokat, az újjáépítésre és a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket. Nem szabad több életet elvesztegetni – áll a közleményben, amely a palesztin és izraeli vezetőket egyaránt felszólítja, hogy „legyenek bátrak, s vessenek véget az értelmetlen erőszaknak”.

Németország a fegyvercsempészet ellen küzdene

Franciaország után Németország is javasolja a Gázai övezet határátkelőinek ellenőrzését támogató európai uniós küldetés felújítását.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban közölt kommentárjában kiemelte, hogy a gázai konfliktus tartós rendezése csak akkor lehetséges, ha a Hamász radikális palesztin szervezet nem jelent állandó veszélyt Izrael számára, a Gázai övezet lakossága pedig számíthat az életkörülmények javulására.

A rendezés egyik fontos eleme a határforgalom nemzetközi ellenőrzése, aminek révén megállítható az övezetbe irányuló fegyvercsempészet. Ezért fel kell újítani az EUBAM Rafah (Az Európai Unió Rafah-i Határtámogató Missziója) nevű uniós küldetést – írta a német külügyminiszter, megjegyezve, hogy ezt francia kollegájával együtt kezdeményezi. Laurent Fabius francia külügyminiszter július közepén vetette fel nyilvánosan az EUBAM Rafah felújítását.

A Gázai övezet és Egyiptom közötti Rafah átkelőhelyen 2005-ben indult az uniós határellenőrző küldetés, amelyet azonban a Hamász 2007-es választási győzelme után felfüggesztettek.


Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Kína: Izrael szüntesse be az offenzívát!

A gázai offenzíva beszüntetésére és az övezetet fojtogató blokád feloldására szólította fel Izraelt Vang Ji kínai külügyminiszter vasárnap Kairóban.

A kínai diplomácia vezetője egyiptomi kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, a harcoló feleknek azonnali és teljes tűzszünetet kell kötniük, így be kell szüntetni a légicsapásokat, a szárazföldi katonai műveleteket és a rakétatámadásokat is.

Vang Ji elfogadhatatlannak nevezte „a túlzott erőalkalmazást”, illetve a civil áldozatokat követelő cselekményeket.
Kairóba egyébként vasárnap egy palesztin delegáció érkezett, amely tűzszüneti tárgyalásokat fog folytatni az Izrael és a palesztinok között korábban már számos alkalommal közvetítő Egyiptom tisztségviselőivel. Az egyeztetéseken jelen lesz Frank Lowenstein, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja is. Izrael ugyanakkor elutasította a részvételt, arra hivatkozva, hogy szerinte a Hamász palesztin mozgalom nem akar megegyezésre jutni.

Megkezdődött az izraeli kivonulás, támadás egy ENSZ-iskola ellen

Az izraeli hadsereg vasárnapra a Gázai övezet legnagyobb részéből kivonult, csupán Rafah körzetében maradtak még a gyalogság erői, az izraeli területre vezető alagutakat már mind felrobbantották.

Eközben legalább tízen meghaltak, amikor feltehetően tüzérségi vagy légicsapás érte egy ENSZ-iskola közvetlen környékét a Gázai övezet déli részén – jelentették helyi egészségügyi források. A Rafah városában található épületben, illetve a hozzá tartozó területen több száz, izraeli légitámadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik