Nagyvilág

Törékeny tűzszünet Gázában

Izrael hétórás, "humanitárius" célú tűszünetet hirdet hétfőre, a Gázai övezet túlnyomó részére vonatkozóan - közölte az izraeli hadsereg a Hamasszal vívott fegyveres konfliktusának 28. napján.

A tűzszünet délelőtt tíztől (közép-európai idő szerint 9 óra) lép életbe, és délután ötig tart majd a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin enklávéban. Kivétel ez alól az övezet déli, egyiptomi határán fekvő Rafah városa, “ahol még zajlanak az összecsapások, és fenntartják az izraeli katonai jelenétet” – fejti ki a közlemény.

Joáv Mordeháj tábornok, az izraeli hadsereg ciszjordániai és gázai övezeti hadműveleteinek parancsnoka ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy “ha a tűzszünetet megsértik, az izraeli hadsereg válaszcsapást fog mérni a palesztin rakéták kilövésének helyére”.

A tábornok felszólította két, Hán-Júnisztól keletre fekvő palesztin falu, Abbaszán el-Kabira és Abbaszán el-Szagira lakóit, hogy reggel 8 órától térjenek vissza otthonukba.

Az iszlamista Hamasz mozgalom által kormányzott övezet déli részén vasárnap legalább tízen meghaltak, amikor izraeli tüzérségi vagy légi csapás érte Rafahban egy ENSZ-iskola közvetlen környékét. A támadás széles körű nemzetközi felháborodást váltott ki. A Hamasz ellen indított “Erős Szikla” hadművelet 27. napja helyi források szerint csak Rafah térségében 71 halálos áldozatot követelt.

Izrael szombat este bejelentette, hogy egyelőre nem tárgyal a fegyvernyugvásról, hanem egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet. Jeruzsálemi katonai források vasárnap arról tájékoztattak, hogy a hadsereg már a Gázai övezet legnagyobb részéből kivonult, miután az izraeli területre vezető alagutakat már mind felrobbantották, s csupán Rafah körzetében maradtak még gyalogsági erői.

Éjszaka sem hallgattak a fegyverek

Az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az al-Aksza brigádoknak a vezetője bejelentette, hogy a szervezet északi parancsnoka, Dánijál Mancúr életét vesztette egy izraeli légicsapásban a gázai Dzsabalíja egyik házában hajnalban – írta a Háárec című újság honlapja hétfő reggel. A parancsnok az övezetben az Iszlám Dzsihád hírszerzését is vezette, s az Erős Szikla hadműveletben az Izrael felé lőtt rakéták célzását irányította a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint.

Éjjel a hadsereg több mint húsz célpontot támadott, tíz embert megölve. A halottak száma az övezetben a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint legkevesebb 1822-re nőtt. Ebből Izrael szerint sok százan a harcoló iszlamista szervezetek fegyveresei voltak.

Egy magas rangú tiszt beszámolója szerint az elmúlt nap az izraeli hadsereg felrobbantott két alagutat, és tovább folytatta harci tevékenységét. „Újrarendezzük állásainkat, és az alagutak felszámolása után helyzetértékelést tartunk. Helyre kell hozni a (határ)kerítést, erőket kell elhelyezni a közelében az övezetben” – mondta a katonai tervekről.

A hétórás hétfői izraeli humanitárius tűzszünet sem ígér maradéktalan nyugalmat, miután Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő bejelentette, hogy „az Izrael meghirdette fegyvernyugvás egyoldalú, s arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az általa elkövetett mészárlásról. Nem bízunk ebben a tűzszünetben, és óvatosságra intjük az embereket” – tette hozzá a szóvivő az al-Aksza tévének nyilatkozva.

Az izraeli 2-es tévécsatorna felmérése szerint az izraeliek több mint fele, 56 százaléka ellenzi a katonák kivonulását az övezetből, amit 35 százalék támogat. Hetvenhárom százalék szerint a hadművelet nyomán csökkent az ország elrettentő ereje, csak 22 százalék állítja ennek ellenkezőjét. Mégis, az izraeliek 62 százaléka szerint Benjámin Netanjahu kormányfő helyesen kezeli a konfliktust, noha ezt 29 százalékuk kétségbe vonja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik