Nagyvilág

Kukoricaföldön ölték meg a lázadókat Kínában

Kilenc újabb lázadót agyonlőtt, egyet pedig elfogott a rendőrség az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban pénteken.

A rendfenntartó erők a tartomány déli részén található Hotan városban hajtották végre az általuk terrorellenesnek nevezett műveletet, a jelentések szerint több mint 30 ezer civil részvételével. A rendőrség és a civilek körülvették a “terrorcsoport” tagjait, akik egy kukoricaföldön tartózkodtak, és beszorították őket egy elhagyott épületbe – jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

Merényletsorozat volt Hszincsiangban

A hatóságok által kiadott közlemény szerint a “terroristák” robbanóeszközöket hajítottak a biztonsági erők tagjai és a civilek felé is, a rendőrök ezért agyonlőtték a támadókat.

A hivatalos médiában rendszeresen terroristáknak nevezik az iszlamista harcosokat és a szakadárokat.

Kínában az elmúlt hónapokban merényletek egész sorát követték el. Hétfőn például halálos áldozatok és sérültek tucatjait jelentették Hszincsiangból, miután késekkel felfegyverzett tömeg támadt meg rendőrségi és helyi kormányzati épületeket, továbbá civileket Kasgár prefektúra két településén.

El akarnak szakadni

A jelentős részben muszlim vallású, török nyelvű ujgurok lakta autonóm terület évek óta a fel-fellángoló erőszak színhelye a biztonsági erők és a szeparatisták között. Az utóbbiak az általuk Kelet-Turkesztánnak nevezett hszincsiangi régió függetlenségéért küzdenek.

Az ujgurok elnyomással vádolják a kínai hatóságokat, míg Peking és a helyi vezetés cáfolja a hátrányos megkülönböztetést, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák erőszakcselekményekkel törekednek megingatni a társadalmi stabilitást.

A népcsoport tagjai – a körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai – jelenleg a terület népességének megközelítőleg 45 százalékát adják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik