Nagyvilág

Bokaperecre kötelezhetik a részeges dühöngőket

Az új kütyü félóránként mérné az alkoholszintet, így lehetőség nyílik arra, hogy négy hónapra eltilthassák az ittas bűnelkövetőket az italtól.

Az új készülékek az izzadságban található alkohol mértékét mérik. A kezdeményezés lehetőséget ad a bíróságoknak arra, hogy a visszaesőként ittas állapotban bűncselekményeket elkövetőek négy hónapra eltilthassák az alkoholtól – számolt be róla a BBC News.

150 ember kaphat bokaperecet

A rendszert a helyi hatóságok nyomására vezetik be egyéves időtartamra négy londoni kerületben, de támogatja a városi rendőrség és London főpolgármestere, Boris Johnson is. A program az ittas állapotban okozott sérülések és károk visszaszorítását célozza.

A BBC információ szerint 150-re tehető azoknak a száma, akiket az érintett bíróságok a speciális bokaperec viselésére kötelezhetnek. A készülék félóránként ellenőrzi viselője alkoholszintjét, és amennyiben az eredmény alkoholfogyasztást mutat, a delikvens újabb büntetésre számíthat.

880 ezer incidens történt

A bokaperecet ugyanakkor nem alkalmazzák alkoholistáknál és olyanoknál, akik szakorvosi kezelésre szorulnak.

Hasonló szisztéma bevezetésével már próbálkoztak Nagy-Britanniában, de most tényleg elérheti célját, mivel ezúttal a bíróságok valóban eltilthatnak embereket az alkoholtól. A brit statisztikai hivatal szerint 2012-2013-ban 880 ezer olyan erőszakos incidens történt Angliában és Walesben, amely túlzott alkohol- vagy drogfogyasztáshoz köthető – írja az az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik