Nagyvilág

Perbe fogják Obamát

Megszavazta az amerikai képviselőház, hogy a rendeleti úton való kormányzás miatt bírósági eljárást indítsanak Barack Obama amerikai elnök ellen – írja az MTI. Ezzel a republikánusok szerint Obama túllépte hatáskörét.

Szerdán a törvényhozás alsóháza 225 igen, 201 nem szavazattal fogadta el az erről szóló határozatot. Minden igen szavazat a republikánusoktól érkezett. A per oka, hogy Obama az általa kezdeményezett egészségügyi reform bevezetése során többször tett kivételes engedményeket és élt határidős módosítással.

A „félidős” törvényhozási választásokig négy hónap van hátra, a republikánusok lépése várakozásaik szerint mozgósítja majd a párt szavazóbázisát. Az alsóház elnöke júniusban már bejelentette, hogy a törvényhozási eljárás megkerülése miatt be fogják perelni Obamát. Obama viszont azt állítja, hogy a rendeletkibocsátással a kongresszus kompromisszumképtelenségéből fakadó tehetetlenségnek akarta elejét venni.

Az eljárás a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében évekig is elhúzódhat, ítélet már valószínűleg csak Obama elnöki mandátumának lejárta után születik majd.

Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszédében elrettentésként említette az amerikai törvényhozás jogát az elnök beperlésére. „Képzeljék el Magyarországon, amikor a parlament beperelné a miniszterelnököt és a bíróság el is ítélne. Meddig tudnék én hivatalban maradni, tisztelt hölgyeim és uraim?” – tette fel a meglepő kérdést a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik