Nagyvilág

Maláj gép: megvan, mi okozta a katasztrófát

A feketedobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában - közölte hétfőn az ukrán nemzetbiztonsági tanács az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva.

A Kijevnek továbbított jelentés szerint számos rakétarepesz találta el a Boeing 777-est, és a nyomáscsökkenés “robbanásszerű”, vagyis hirtelen volt.

A szakértők megállapítása alátámasztja azt a feltételezést, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet. Nyugaton azt gyanítják, hogy ezt a Moszkva-barát szakadárok tették egy Buk típusú orosz föld-levegő rakétával.

Nem jutnak el a helyszínre az EBESZ szakértői

Biztonsági okok miatt nem jutott el hétfőn a maláj utasszállító repülőgép  katasztrófájának a helyszínére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői csoportja, valamint a holland és ausztrál rendőrökből és törvényszéki szakértőkből álló küldöttség.

Fotó: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

A holland belbiztonsági és igazságügyi minisztérium közleményében azt írta, hogy a helyszínre tartó delegáció a térségben tapasztalt robbanások miatt, valamint saját biztonságuk megőrzése érdekében visszafordult a kelet-ukrajnai Donyeckbe.
Sahtarszk város környékén ágyúdörejek hallatszanak, a lakosság autókon menekül.

Az ukrán fegyveres erők hétfőn arról számoltak be, hogy a szakadárokkal vívott harcok során behatoltak több, a katasztrófa helyszínéhez közeli településre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik