Nagyvilág

Maláj gép: azonosították az első áldozatot

Az Ukrajnábana lezuhant utasszállító áldozatainak azonosítását Hollandiában végzik. A munkát nehezíti, hogy katasztrófa után a holttestek még három napon át a szabadban hevertek szanaszét, harminc fokos melegben, ezért oszlásnak indultak.

Kilenc nappal a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító katasztrófája után azonosították Hollandiában a szerencsétlenség első áldozatát. A holland külügyminisztérium szombaton este tájékoztatott erről. Az azonosított áldozat holland állampolgár volt. A minisztérium nem hozta nyilvánosságra a nevét, de tájékoztatta a családját és azt a települést, ahol az illető lakott.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében. A gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt, közülük 193-an holland állampolgárok voltak, ezért a katasztrófa okának kivizsgálása is Hollandia irányításával zajlik, nemzetközi összefogással.

A Nyugat szerint a gépet Moszkva-barát szakadárok lőtték le Buk típusú orosz légvédelmi rakétával. Ezt a szakadárok egyik vezetője is elismerte, egy másik lázadóparancsnok pedig valószínűsítette.

A katasztrófa helyszínéről 227 koporsó szállítottak Hollandiába. Az áldozatok azonosítása az Amszterdamtól délkeletre fekvő a Hilversumban található katonai támaszponton zajlik, mintegy 200 patológus vesz részt benne számos országból. Nehezíti a helyzetüket, hogy katasztrófa után a holttestek még három napon át a szabadban hevertek szanaszét, harminc fokos melegben, ezért oszlásnak indultak.

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott “donyecki népköztársaság” miniszterelnöke azt állította, hogy a szakadárok azért nem szedték össze rögtön a tetemeket, mert az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ezt ellenezte. Az EBESZ-nél ezt cáfolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik