Nagyvilág

Népirtásban vehetett részt a maláj gép feltételezett merénylője

Védelmi miniszter a Donyecki Népi Köztársaságban Igor Sztrelkov, akiről azt is rebesgetik, hogy az orosz katonai hírszerzés ügynöke. A bosnyák médiában előkerült róla egy fotó, ahol a szerbek egyik vezérével pózol 1992-ben a boszniai Visegradban, ahol több ezer muzulmánt mészároltak le.

Igor Sztrelkov, eredeti nevén Igor Girkin egy leszerelt orosz katonatiszt, aki a szovjet és orosz hadseregben szolgált, de jelen volt a csecsen konfliktusban, a transznisztriai háborúban és a Krím-félsziget elfoglalásánál is – írja az International Business Times. Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták egyik vezéralakja lett.

Amikor lezuhant a Malaysian Airlines repülőgépe, Sztrelkov a Facebook orosz megfelelőjére, a Vkontakte-ra írt bejegyzésében vállalta a felelősséget, azt írta: „megmondtuk, hogy ne repkedjenek felettünk”. Nem sokkal később törölte bejegyzését. Később, hogy hárítsa a felelősséget, olyan hajmeresztő összeesküvéselmélettel állt elő, ami szerint a gépen utazók már napokkal a zuhanás előtt halottak voltak.

Az 1990-es években a boszniai háborúban oroszok is harcba szálltak a szerbek oldalán. 1992-ben Visegrad városában több ezer muzulmánt mészároltak le, a nőket tömegesen megerőszakolták, idősekre és gyerekekre épületeket gyújtottak rá. Itt jelen volt Sztrelkov is, amit egy orosz zsoldossal, valamint a város elleni ostromot vezető Boban Indiccel készült közös kép is igazol.

 Kép: klix.ba

Sztrelkovot egyébként Ukrajnában terroristaként tartják számon, az Európai Unió területéről pedig ki van tiltva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik