Nagyvilág

Robbanás döntött romba három házat Egyiptomban

Egy gázpalackos tűzhely okozta a katasztrófát, melyben legalább tíz ember az életét vesztette.

Gázrobbanás következtében összeomlott három lakóház a felső-egyiptomi Minja tartományban; legkevesebb tíz ember a romok közt lelte halálát, s heten megsebesültek – jelentette az egyiptomi sajtó pénteken.

Az első jelentések hét halottról szóltak, de időközben újabb három holttestet találtak, s a sebesültek válságos állapota miatt még tovább növekedhet a halálos áldozatok száma. Egy gázpalackos tűzhely a csütörtöki naplementekor repült levegőbe, miközben egy háziasszony a ramadán iszlám hónap alatti böjtöt megtörő vacsorát készítette. Az elhunytak nagyrészt egyazon család tagjai, köztük öt gyermek.

Egyiptomban nem ritka az ilyen eset, s ennek oka nem utolsósorban az érintett házak karbantartásának teljes hiánya, de közrejátszanak a városok körül gombaszerűen terjedő illegális, sokemeletes épületek építésekor vétett statikai hibák is.

Az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyi Jogokért nevű független szervezet júniusban indított egy internetes oldalt, amely a jelenség körüli adatokat összegzi. Eszerint 2012 júliusa és 2013 júniusa között 392 épület dőlt össze. A balesetek következtében 192 ember vesztette életét, közel négyszázan megsebesültek, és több mint nyolcszáz család vált földönfutóvá.

Az egyiptomi családok háromnegyede használ gázpalackot a főzéshez. A Világbank egy nemrég hozott határozata értelmében 500 millió dollárt szán az észak-afrikai országnak egy projektre, amely tizenegy tartományban másfél millió háztartást csatlakoztatna a gázvezeték-hálózathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik