Nagyvilág

Gázai konfliktus: Egyiptom tűzszüneti javaslattal állt elő

A palesztin elnök üdvözölte a kairói javaslatot, a Hamász ugyanakkor elutasítja a kezdeményezést.

A palesztin elnök méltatta Egyiptom szerepét és az erőfeszítéseket, amelyeket a palesztin nép védelmében tesz, egyúttal sürgette a szemben álló feleket, fogadják el a fegyverszüneti javaslatot, hogy véget érjen a palesztin áldozatokkal járó vérontás. Abbász reményét fejezte ki, hogy a kairói kezdeményezés kikövezi az utat a politikai folyamatnak, amely aztán véget vet a palesztin területek megszállásának és elvezet egy független palesztin állam megalakulásához.

Üdvözölte a tűzszünetről szóló javaslatot az amerikai elnök is. Barack Obama kiemelte, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamász általa igazolhatatlannak nevezett támadásaitól, ugyanakkor hozzátette: a palesztin civilek halála tragédia. Az Egyesült Államok ezért hangsúlyozza, hogy a civileket meg kell védeni, függetlenül attól, hogy “kik ők, és hol élnek”. Az elnök azt is közölte, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz a tűzszünetért, és üdvözli, hogy Egyiptom erre irányuló javaslatot tett. “A valódi biztonságot csak az izraeliek és a palesztinok közötti tartós béke teremteti meg” – fogalmazott az MTI szerint.

Tárgyalás miatt nem hallgatnak el a fegyverek

A Hamász szóvivője ugyanakkor az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, “háborúban nem hallgatnak el a fegyverek azért, hogy azután tárgyalások legyenek”, s azt is megjegyezte, hogy a Hamászhoz nem juttatták el hivatalosan a tűzszüneti javaslatot. A Kairóval hűvös viszonyt ápoló Hamász iszlamista szervezetről a javaslat nem tesz külön említést.

A Hamász egyik vezetője, Iszmáil Haníje a televízióban annyit mondott, a szervezet nyitott az olyan javaslatokra, amelyek véget vetnek az erőszaknak a Gázai övezetben. Megerősítette, hogy folynak diplomáciai tárgyalások, az egyiptomi kezdeményezést azonban nem említette közvetlenül. Megjegyezte, a céljuk több mint pusztán a “nyugalom”, átfogó megállapodásra van szükség.

A kairói javaslat szerint a tűzszünetet az Egyiptom által Izraellel és a különböző palesztin frakciókkal folytatott intenzív tárgyalások kísérnék, amelyek lehetővé tennék a hadműveletek teljes beszüntetését, és a palesztin nép szenvedésének enyhítését. Kairó Izraelt minden légi, szárazföldi és tengeri hadművelet azonnali felfüggesztésére, a “különböző palesztin frakciókat” pedig a rakétatámadások és egyéb, a civil lakosságot célzó ellenséges akciók beszüntetésére szólította fel.

A kezdeményezés ezen kívül a Gázai övezetbe vezető határátkelők megnyitását sürgeti a személy- és az áruforgalom előtt, ami nélkülözhetetlen a biztonsági helyzet stabilitásához.

Netanjahu támogatást kér

Az izraeli vezetés kedden vitatja meg a javaslatot. A Háárec című izraeli lap úgy tudja, Benjámin Netanjahu kormányfő arra fogja kérni biztonságpolitikai kabinetjét, hogy támogassák a fegyverszünetet.

Izrael július 8-án kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az Erős Szikla fedőnevű offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik