Nagyvilág

CIA-börtön miatt ítélték el Lengyelországot

Egy palesztin és egy szaúdi férfit is kínoztak a CIA titkos lengyelországi börtönében. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a lengyelek ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatát, az arab férfiak kártérítésre jogosultak – írja az Index.

Az USA korábban elismerte, hogy rendelkezik a területén kívül működő egységekkel is. Az amerikaiak felelősségét a strasbourgi bíróság nem vizsgálhatja, azt viszont kimondhatta, hogy Lengyelország bűnrészes az amerikaiak jogsértésében, amiért engedélyezte a börtön működését.

A kínzások még 2002 és 2003 között történtek, a két férfit azóta Guantanamón tartják fogva. A bírósági döntés alapján 100, illetve 130 ezer eurós kártérítést kell kapniuk Lengyelországtól.

A lengyel külügyminisztérium szerint elhamarkodott a strasbourgi döntés, a krakkói ügyészség vizsgálata ugyanis még nem zárult le és a nemzeti szerveké az elsőbbség a jogi eljárásban. Az elnöki hivatal sajtóosztályának vezetője szerint az ítélet megszégyeníti Lengyelországot, de azokhoz kell kérdéseket intézni ezzel kapcsolatban, akik akkor kormányoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik