Nagyvilág

A volt elnökre ismertek a varangyban

A pekingi felfújható óriásvarangyról egy kommunista vezető jutott a helyiek eszébe, rögtön tiltólistára került a varangy szó.

Nem a mesebeli hercegre, hanem Csiang Cö-min volt elnökre emlékezteti a kínaikat az egyik pekingi közparkban felállított felfújható óriásvarangy, és a varangy szót máris cenzúrázzák az interneten.

A múlt hét végén az egyik pekingi park tavában felállított 22 méter magas varangy láttán azonnal tréfálkozni kezdtek az arra járók, akik felfedezni vélték a nyolcvanas éveiben járó volt kommunista vezetővel való hasonlatosságot.

A varangyosbékával kapcsolatos hivatkozások azon nyomban eltűntek a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség és a Sina.com hírportál oldalairól.

Kínában azonnal közbelépnek a cenzúrával foglalkozó szervek, hogy megakadályozzák, nehogy valaki a kommunista vezetőkön gúnyolódjon vagy a kommunista pártot befeketítő információkat tegyen közzé.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Tavaly a “nagy sárga kacsa” kifejezést cenzúrázták, miután az interneten megjelent a Mennyei béke (Tienanmen) terén a harckocsioszlop előtt álló tüntetőről készült híres felvétel paródiája, amelyen a harckocsikat óriáskacsák helyettesítették.

Csiang Cö-min 1989 és 2002 között volt a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára. Hivatalos tisztséget nem tölt be azóta, hogy 2004-2005-ben átadta utódjának, Hu Csin-taónak a Központi Katonai Bizottság befolyásos elnöki tisztségét. Az egykori vezető azonban továbbra is befolyással bír az apparátusban. A KKP 2012 végén tartott 18. kongresszusán is érvényesítette az akaratát az új kínai vezetők megválasztásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik