Nagyvilág

Átadták a feketedobozokat

A szerkezetek megrongálódtak, de épek és már a maláj szakértőknél vannak. A csütörtökön lelőtt utasszállító gép katasztrófájának kivizsgálását Hollandia fogja irányítani.

 A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek keddre virradóra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két feketedobozát – adta hírül az MTI. 

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában adta át a két feketedobozt. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt. A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is, akik már Ukrajnában vannak.

 
Fotó: MTI/EPA 

Mohamed Sakri ezredes, a maláj nemzetbiztonsági tanács tagja azt mondta, hogy mindkét feketedoboz jó állapotban van.”Úgy látom, hogy a feketetedobozok épek, habár kissé megrongálódtak. Jó állapotban vannak” – mondta Sakri.

Najib Razak Malajzia miniszterelnöke hétfőn jelentette be, hogy Borodaj beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat – mondta.

Tűzszünet a katasztrófa helyszínén

A megállapodás szerint a 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Borodaj a feketedobozok átadása után közölte, hogy a holttesteket szállító szerelvény már megérkezett Donyeckbe, és tovább is indult Harkivba. Bejelentette azt is, hogy a felkelők tűzszünetet fognak hirdetni a katasztrófa helyszínének tíz kilométeres körzetében.

Hollandia irányítja a vizsgálatot

Hollandia beleegyezett abba, hogy vezető szerepet vállal a maláj utasszállító repülőgéppel történt kelet-ukrajnai katasztrófa körülményeinek kivizsgálásában – közölte Frans Timmermans holland külügyminiszter hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Timmermans azt mondta, hogy Hollandia az érintett országokkal, az ENSZ-el és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) szorosan együttműködve fogja lefolytatni a vizsgálatot.

 
Műholdfelvétel a katasztrófa helysíznéről
Fotó: MTI/A

Petro Porosenko ukrán elnök a BT-ülést megelőzően jelentette be, hogy kész felajánlani az incidensben a legsúlyosabb veszteségeket elszenvedett Hollandiának az ügy felderítésének irányítását.

A BT ülése után Vitalij Csurkin ENSZ-nagykövet üdvözölte, hogy Hollandia fogja irányítani a vizsgálatot. Reményét fejezte ki, hogy szerepvállalásával sikerül valóban elfogulatlan vizsgálatot lefolytatni az ügyben. Csurkin hangsúlyozta, hogy ennek során Ukrajnának egy sor kérdésre kell választ adnia: a többi között magyarázatot kell adnia a repülésirányítók tevékenységére, arra, hogy a katasztrófa napján miért vezényeltek a lázadók kezén lévő térség közvetlen közelébe egy Buk-üteget, majd a gép lezuhanása után miért szállították el onnan sietséggel, és miért pont július 17-én, vagyis a katasztrófa napján működtek a legnagyobb intenzitással az ukrán légvédelem lokátorai? Hétfőn az orosz védelmi minisztérium arra is magyarázatot kért Kijevtől, hogy a baleset idején miért repült a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép, feltételezhetően egy SzU-25-ös vadászbombázó?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn egyhangúlag határozatban ítélte el a maláj utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai megsemmisítését, és egyúttal felszólította a területet uraló szakadár fegyveres csoportokat, hogy biztosítsanak biztonságos és korlátlan hozzáférést a tragédia helyszínéhez egy független nemzetközi vizsgálat számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik