Nagyvilág

Lassan megtelnek a hullaházak Gázában

A csütörtök éjjeli légicsapás is sűrűn lakott részen történt, és számos ember lelte halálát benne.

Legalább 12 palesztin halottja van a csütörtök éjjel történt izreali légicsapásnak, ami a Gázai övezet sűrűn lakott részén történt. A palesztin hatóságok tájékoztatása szerint 310 palesztin halottja van az eddigi harcoknak, az izraeli hadsereg 1 katona haláláról adott tájékoztatást.

A légicsapások több tucat házat tettek lakhatatlanná Beit Lahiyában és Khan Younisban. A helyszíni beszámoló szerint pedig lassan megtelnek a hullaházak gázában.

Tegnap még arról számolt be a Háárec izreali lap, hogy több mint 20 palesztin áldozata lehetett az éjszakai támadásnak.

Számháború is dúl

Az MTI gázai egészségügyi forrásokra hivatkozva pedig azt írta, a 12 napja tartó gázai konfliktusnak már több mint háromszáz palesztin halálos áldozata van.

Az AFP hírügynökség 307 halálos áldozatról számolt be, míg az EFE hírügynökség 311 halottról adott hírt. Az EFE szerint az izraeli szárazföldi offenzíva első 24 órájában mintegy 70 palesztin vesztette életét.

A konfliktusban emellett több mint 2200 palesztin sebesült meg.

A palesztinok szerint a halálos áldozatok 80 százaléka civil, köztük sok a nő és gyerek. Több olyan támadásról adtak hírt, amely során egész családokkal végeztek izraeli lövedékek. Korábban az ENSZ azt közölte, hogy az áldozatok háromnegyede polgári lakos, nem hadviselő fél volt.

Izrael vitatja a palesztinok által közölt számokat, és azzal vádolja a Gázát uraló Hamász radikális palesztin szervezetet, hogy az élő pajzsként használja a polgári lakosságot.

Az USA-t aggasztja

Barack Obama amerikai elnök elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, de azt is leszögezte, hogy Washingtont aggasztja a kemény izraeli válaszcsapás. 

Ez történt

Izrael csütörtök este indított szárazföldi akciót a Gázai övezetben, miután a palesztin fegyveresek elutasítottak egy egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és nem hagytak fel az Izrael elleni rakétatámadásokkal. Az izraeli erők szerint a támadások célja a Hamász Izraelbe vezető alagútjainak felszámolása.

A Hamász a konfliktus kiújulása óta több mint ezer rakétát lőtt ki Izraelre. Eddig egy izraeli katona és egy civil vesztette életét a támadásokban.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a pénteki napon 240 palesztin célpontot támadtak földről, vízről és levegőből. Az éjszaka folyamán három izraeli katona sérült meg, közülük egy súlyosan.

“Tudjuk, hogy a Hamász terroristái a föld alatt tevékenykednek, ott fogunk szembeszállni velük” – írta az izraeli hadsereg a Twitteren.

Szombaton a térségbe utazik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy elősegítse a gázai konfliktus rendezését Izrael és a Hamász között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik