Nagyvilág

Izraeli tankok a Gázai övezetben

Több mint húsz palesztin áldozata lehet az éjszakai támadásnak, izraeli részről egy katona esett el a harcban – tudósít a Háárec izraeli lap. Éjjel megkezdődött a szárazföldi offenzíva a Gázai övezetben.

 Fotó: Getty Images / Andrew Burton

12.10

“Új minőséget képviselnek” a Hamász által használt fegyverek – mondta Angela Merkel német kancellár, Izraelnek pedig, mint minden országnak, joga van megvédeni magát velük szemben. Merkel szerint mindkét félnek “fájdalmas kompromisszumokat kellett elfogadnia”, de ha önvédelemről van szó, Izrael mellett állnak – idézi a Reuters hírét a Háárec.

Philip Hammond brit külügyminiszter is az önvédelem fontosságát hangsúlyozta, ám szerinte Izraelnek arányosan és óvatosan kell eljárnia, minimalizálva a civil áldozatokat. Nagy-Britannia napok óta a támadások beszüntetésére szólítja fel a Hamászt, a cél most a tűzszünet, mely után mindkét fél abbahagyja a vérontást és megkezdődhetnek a tárgyalások – idézi a külügyminisztert az Al Jazeera.

11.09

Nagyobb erőkkel, intenzíven folytatja a hadműveletet az izraeli hadsereg – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök, miután kabinetjével egyeztetett. Az Al Jazeera percről percre frissülő blogja azt írja: arra utasította a hadsereget, hogy készüljön fel a szárazföldi műveletek szélesítésére. Továbbra is az a cél, hogy szétzúzzák a Hamász alagútjait, ám ez csak a levegőből nem lehetséges – indokolta a szárazföldi erők bevetését.

Nincs garancia a száz százalékos sikerre, de megpróbálunk olyan közel jutni hozzá, amennyire csak lehet – idézi Netanjahut a Háárec.

10.30

Eddig összesen 260 halottja van az izraeli hadműveletnek a palesztin egészségügyminisztérium szerint – írja Háárec. A sebesültek száma több mint kétezer.

10.00

A következő órákban Izrael fokozza katonai tevékenységét a Gázai övezetben – közölte egy izraeli dandártábornok. A cél, hogy felszámolják a Hamász palesztin szervezet fegyveresei által használt, csak szárazföldi hadművelettel elérhető infrastruktúrát. Folytatják a légicsapásokat is – tudósít az MTI.

9.40

Újabb éjszakai felvétel az izraeli hadsereg bevonulásáról:

9.04

Tizenkilenc palesztin vesztette életét a szárazföldi támadások megkezdése óta – írja a Fox News. Köztük van egy három hónapos gyermek, aki azután halt meg, hogy családja beduin sátrát eltalálta egy repesz. 

8.46

Éjjel mintegy száz célpontra csaptak le a Gázai övezetben – közölték az izraeli védelmi erők. Ezek között van húsz rakétakilövő és kilenc alagút – írja a Háárec. Csütörtök éjjel tíz óra körül indult meg a szárazföldi támadás. Izraeli közlés szerint tizennégy palesztin fegyverest öltek meg. A Gázai övezetből húsz rakétát lőttek ki izraeli területre, ebből tizenhatot a Vaskupola védelmi rendszer elhárított. Nagyobb összecsapásokra napközben számítanak. 

7.53

 Palesztin sebesültet látnak el egy gázai kórházban. AFP / Mohammed Abed

7.32

A Hamász politikai szárnyának vezetője szerint bukásra van ítélve az izraeli offenzíva – írja a Magyar Nemzet. Háled Mesaal szerint követeléseik egyértelműek: Izrael vessen véget a palesztinok elleni agressziónak Gázában és Ciszjordániában. A vezető szerint a legnagyobb baj az izraeli megszállás és a telepek bővítése. 

7.07

Az izraeli miniszterelnök és a védelmi miniszter csütörtökön este elrendelte a szárazföldi hadművelet megkezdését a Gázai övezetben. A kormányfő közleményében kitért arra, hogy a Hamász alagutakon keresztül hatolt be izraeli területre, a hadművelet célja szerinte az ilyen próbálkozások felszámolása.

Az egyiptomi külügyminiszter szerint a vérontásért a Hamász felelős, amiért az Egyiptom által javasolt tűzszüneti megállapodással szembement. Mindkét felet felszólította a tűzszünetre. A Hamász szerint Izrael veszélyes lépésre szánta magát, amiért komoly árat kell majd fizetnie.

Az izraeli hadsereg a kormány hozzájárulását kérte 18 ezer tartalékos behívásához a szárazföldi hadművelet kiterjesztése miatt. A kabinet ezt elfogadta.

Gáza Shuja’iyya nevű negyedében felszólították a lakókat, hogy hagyják el otthonaikat. Az övezet közelében lakó izraelieket pedig arra, hogy maradjanak otthon.

Az Orvosok az Emberi Jogokért elnevezésű szervezet közlése szerint izraeli rakétatámadás ért egy gázai kórházat, a sérültek számáról nem lehet tudni. Korábban már szóltak arról beszámolók, hogy 17 embert nem lehet kimenekíteni onnan állapotuk miatt.

Olvasói sztorik