Nagyvilág

„Megölik a családodat, a gyerekeidet, te meg semmit sem tudsz tenni ellene”

Egy hely, ahonnan nincs menekvés. Egy város, ahol csak akkor mennek ki az emberek az utcára, ha temetés van. Jászberényi Sándor interjúja egy palesztin édesapával a Gázai övezetből.

Gázában megkezdődött az izraeli szárazföldi offenzíva, a légitámadások mindkét oldalról folyamatosak. Magas a civil áldozatok száma, köztük a gyermekeké is. Hogy a magyar olvasó is képet alkothasson, milyen az élet a Gázai övezetben jelenleg, felhívtam Abdelhalim Ál Ánzi barátomat, aki az övezetben él a családjával. Már 2009, az első izraeli szárazföldi offenzíva óta ismerjük egymást. Még egyedülálló volt és külföldi újságíróknak dolgozott fordítóként, időközben azonban megnősült és egy Szalem nevű kisfiú édesapja. A veszélyesnek mondható fixerkedést is lecserélte egy polgáribb munkára: jelenleg angolt tanít Khan Júnisz egyik általános iskolájában. Amikor a Gázai övezetben járok, mindig nála szállok meg.


Abdelhalim Ál Ánzi (Fotó: Hír24/Jászberényi Sándor)

Miért este nyolc után tudunk csak beszélni?

Mert nyolc után van áram. Ilyenkor tudok feljönni az internetre, illetve feltölteni a mobilom, a feleségem ilyenkor tudja elindítani a mosást. Két órán keresztül kapunk csak áramot, utána megint teljes sötétségbe borul az övezet. Ilyenkor kell mindent elintézni.

Megkezdődött a szárazföldi offenzíva. Hol vannak a harcok?

Rafahnál (Egyiptommal határos falu) illetve az izraeli határon. Amit hallottunk, hogy a Khasszám Brigádok és a Szárájer Ál Kudsz megkezdte a fegyveres harcot a megszállókkal, emellett folyamatosan lőnek ki rakétákat Izraelre.

Evakuálták a civil lakosságot Rafahból? Ha jól tudom Izrael figyelmeztető telefonokkal illetve szórólapokkal hívja fel a civilek figyelmét a közelgő csapásra.

Legfrissebb híreinkhez a gázai konfliktusról IDE kattints!

Hová evakuálták volna? Gyakorlatilag mindenki otthon maradt, nincs hová menni. Gázában nincsenek óvóhelyek, nincs Acélkupola rakétavédelmi rendszer. Imádkozol, hogy ne a lakásodra lőjék a rakétát, ha meg rálövik, hát így jártál. Gondold már végig, hová mehetne a civil lakosság, amikor Gáza minden oldalról blokád alá van véve. Egyiptom felé? Zárva tartják a határt és berobbantottak több alagutat, csak hogy megakadályozzák az átjutást. Izrael felé? Na, ne viccelj! Ha megjelensz a határ közelében palesztinként, agyonlőnek. Egyébként bárkit agyonlőnek, ha nem izraeli és túl közel megy a határhoz. A tenger felé? Az izraeli haditengerészet éppen most ölt meg egy csapat gyereket, akik túl látványosan fociztak a tengerparton. Szerinted mit csinálnának egy a blokádot elhagyni szándékozó bárkával? Nem, mindenki ott marad, ahol él. Innen nincs hová elmenni.

Felétek lőttek rakétát?

Persze, hogy lőttek, de szerencsére itt tudtom szerint nem lakik magas rangú Hamász vagy Iszlám Dzsihádos katona, tehát a lakásunk nem direkt célpont. Insallah. (Ha Isten is úgy akarja – a szerk.)

Milyen a hangulat Gáza városban?

Síri csend van. Csak akkor mennek ki az emberek az utcára, ha temetés van, vagy ha elfogy az élelem. Egyébként minden kihalt.

Nektek van elég élelmetek?

Igen, remélem, kitart a tűzszünetig. Egyébként nincs áram, gáz, benzin. Nagyon nagy bajok lesznek napokon belül. Egyiptom sem enged be humanitárius segélyeket az övezetbe – ezzel Gáza teljesen ki fog ürülni.


Fotó: Europress/Getty Images/Mustafa Hassona 

Csökkent a Hamasz támogatottsága az izraeli légicsapások miatt?

Ez nem belpolitikai kérdés. Tömegével csatlakoznak az emberek a Hamaszhoz és az Iszlám Dzsihádhoz, hogy harcoljanak a megszállók ellen.

Erősödnek a szélsőségek?

Fenét! Megölik a családodat, a gyerekeidet, te meg semmit sem tudsz tenni ellene, bosszút sem tudsz állni. Mit csinálj? Ülj otthon és várd, hogy téged is lerakétázzanak? Nem. A fiatalok inkább beállnak harcolni, mintsem tétlenül üljenek otthon.

Ez öngyilkosságnak hangzik.

Legalább megpróbálnak tenni valamit. Menekülni nem lehet innen.

Te akarsz menni harcolni?

Nem, vigyáznom kell a családomra.

Izrael azt mondja, hogy a Hamasz és szövetségeseinek infrastruktúráját akarja meggyengíteni, hogy abbamaradjanak a rakétázások. Szerinted ez meg fog valósulni?

Persze, ugyanúgy, mint 2009-ben. Megölnek egy csomó embert, lesz majd egy tűzszünet, utána néhány évig nem lesz szárazföldi invázió, aztán megint. És így tovább. Mi meg közben öregszünk néhány évet ebben a börtönben. (Gázában – a szerk.) A világ meg nem tesz majd megint semmit sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik