Nagyvilág

Eltüntetnék a nemi szervet az orosz bankjegyekről

A százrubelesen látható a moszkvai Nagyszínház, melynek homlokzatán egy meztelen Apollón van, ezzel van gondja egy orosz honatyának.

Apollón, a művészetek görög istene évszázadok óta ékesít épületeket, festményeket szerte a világon, meztelen teste azonban annyira felháborította az orosz törvényhozás egyik tagját, hogy az férfi meg akarja változatni emiatt az orosz százrubeles bankjegyet.

A bankjegyre a moszkvai Nagyszínház, Oroszország egyik fő kulturális szimbóluma homlokzatát díszítő csodálatos szobrot rajzolták, amely Apollónt ábrázolja, amint négylovas szekeret hajt. “Világosan látszik, hogy Apollón meztelen, látni lehet a nemi szervét” – mondta Roman Hudjakov, az orosz ultranacionalista liberális demokrata párt (LDPR) parlamenti képviselője.

Fotó: Europress Fotóügynökség

“Kérést nyújtottam be a parlamenthez, amelyet közvetlenül eljuttattam a központi bank vezetőjéhez is, és kértem, hogy a bankjegyet hozzák összhangba a gyermekvédelmi törvénnyel, és távolítsák el róla Apollónt” – hangoztatta. Közölte, az sarkallta cselekvésre, hogy látta, amint két gyerek a bankjegyet nézegeti. “A kislány azt visította a fiúnak ‘látod, mondtam neked, hogy egy pénisz van rajta’. Megdöbbentem” – magyarázta a törvényhozó.

A honatya felhívása jól tükrözi a konzervativizmus terjedését Vlagyimir Putyin orosz államfő harmadik terminusa idején, ennek során például elfogadták a melegellenes törvényt, amely tiltja a nem hagyományos kapcsolatok “propagandáját”.

A moszkvai Bolsoj maga is címlapra került, amikor fügefalevéllel fedték le az óriási Apollón-szobor nemi szervét 2011-ben a majdnem hét évig tartó restaurálási munkálatok befejeződésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik