Nagyvilág

Botrány lett a pucér szobrok öltöztetéséből

görög szobor (görög szobor)
görög szobor (görög szobor)

Görögország visszavont két ókori atlétaszobrot egy katari kiállításról, mert az öböl menti állam illetékesei a meztelenségük miatt nem akarták azokat eredeti formájukban kiállítani – közölte kedden a görög kulturális minisztérium egyik illetékese.

“A szobrok visszatértek Görögországba. A katari kiállítás szervezői fekete szövettel akarták letakarni a nemi szervüket” – mondta el egy nevének elhallgatását kérő illetékes. “Nem állították ki őket, visszavitték őket a raktárba, és április 19-én visszaérkeztek Görögországba.”

A szobrok a két fiatal férfit meztelenül ábrázolják, ahogyan az ókorban az olimpián részt vettek a sportolók. Az egyik szobor az időszámítás előtti VI. századból származik, a másik egy klasszikus görög szobor római másolata.

Kosztasz Cavarasz görög kulturális államtitkár március 27-én Dohába utazott a katari Sport és Olimpia Múzeumban szervezett kiállítás megnyitójára. Az ExxonMobil katari leányvállalatával közösen szervezett, az olimpiai játékok történelmét bemutató kiállítás június 30-ig látogatható.

Röviddel a kiállítás megnyitója után a Libération című francia napilap Katar nem akar meztelen szobrokat látni című írásában csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy a megnyitón nem szerepelt több ókori szobor. A múzeum igazgatója, Christian Wacker az RFI rádiónak április 4-én cáfolta, hogy cenzúrázták volna a kiállítást.

Katar nem nyerte el a 2016-os és a 2020-as nyári olimpia megrendezési jogát, de továbbra is versenyben van a 2024-es nyári olimpia megrendezéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik