Nagyvilág

Hidakat robbantottak fel Ukrajnában

Azt nem tudni, hogy kik romboltak, de a pusztítás a lázadók érdekeit szolgálta inkább.

Ismeretlen tettesek három közúti és vasúti hidat robbantottak fel hétfőn a kelet-ukrajnai Donyeckbe vezető főútvonalakon, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy hátráltassák az ukrán kormánycsapatok várható támadását a szakadárok kelet-ukrajnai fellegvára ellen.

Az ukrán hadsereg által Szlovjanszkból és más kelet-ukrajnai városokból elűzött lázadók az 1 milliós Donyeckben gyülekeznek, ahol az oroszbarát szakadárok korábban kikiáltották a független “donyecki népköztársaságot”. Pavlo Hubarjev, a megye önjelölt “kormányzója” egy vasárnapi nagygyűlésen hívei ezrei előtt “valódi partizánháborút” ígért Donyeck egész területén. Egyelőre nem világos, hogy kik hajtották végre a robbantást, de a rombolás egyértelműen a lázadók érdekeit szolgálja.

Novobahmutivka településen a robbantás egy országút fölött átvezető vasúti felüljárót rongált meg, de az azon éppen áthaladó tehervonat nem siklott ki. Az országút Szlovjanszkba vezet, amelyet az ukrán csapatok heves harcokban szombaton foglaltak vissza a lázadóktól.

Egy szemtanú a robbantás előtt egy csoport férfit látott a közelben, akik a lázadók által gyakran viselt álcázó egyenruhában voltak, majd sietősen autóikba ültek, és elhajtottak Donyeck felé. Zakitne és Szeleznevka településeken is leromboltak két hidat a Szlovjanszkból Donyeckbe vezető úton hétfőn – közölte Donyeck megye közúti szállítási ügynöksége. Kelet-Ukrajnában eddig már hat hidat rongáltak meg robbantással.

Donyeck nehezebb falat lesz

Donyeck megyei közigazgatási hivatalát és a városból kivezető utakon felállított ellenőrző pontokat a lázadók ellenőrzik. A helyi rendőrség vagy kormány az elmúlt hónapokban nem sokat tett azért, hogy akadályozza szabad mozgásukat a nagyváros környékén.

Szakértők szerint Donyeck elfoglalása jóval nehezebb feladat lesz az ukrán hadsereg számára, mint Szlovjanszké volt, amely tízszer kisebb város. Donyeck bevételéhez utcai harcokra is szükség lehet, ami a felkelőknek kedvez, nem a kormánycsapatoknak.

Az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok összecsapásaiban több mint 400-an veszítették életüket, és több ezren váltak földönfutóvá a harcok április eleji kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik