Nagyvilág

Csaknem kétszáz halott Ukrajnában

Legalább 150 oroszbarát szeparatista harcos vesztette életét a kijevi kormányerők kelet-ukrajnai támadásaiban. Tizenhárom katona is elesett, kilenc pedig megsebesült.

Az ukrán hadsereg légicsapásokkal és tüzérségi támadásokkal lerombolta a szakadárok hat állását, a Donyeck megyei Nyikolajevkát pedig teljesen bekerítette – közölte a “terrorellenes művelet” egyik szóvivője.

A luhanszki polgármesteri hivatal pénteki közlése szerint az ukrán fegyveres erők offenzívájában két polgári személy is életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek. Szerhij Kravcsenko, a város polgármestere közleményében a harcok befejezésére és a tárgyalások azonnali megkezdésére szólított fel. Mint hangsúlyozta, immáron a háború elérte a békés luhanszki polgárok házait.

A kijevi kormány pénteken bejelentette: hétfőn közzéteszi azt a tervet, amely az ország harcok által sújtott keleti részein élő civilek kimenekítésére vonatkozik.

Petro Porosenko ukrán államfő hétfő éjszaka jelentette be, hogy az általa meghirdetett béketerv megvalósításának esélye az oroszbarát lázadók “bűnöző tevékenysége miatt” szertefoszlott, ezért nem hosszabbítja meg az egyoldalú tűzszünetet. Ehelyett újult erővel folytatja a kormány a “terrorellenes” műveletet a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik