Nagyvilág

Kettős ügynök bukott le Németországban

Őrizetbe vették a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egyik munkatársát, aki a állítólag a vád szerint az Egyesült Államoknak kémkedett.

A vádhatóság közleménye szerint a 31 éves német férfit szerdán vették őrizetbe, amiért állítólag külföldi titkosszolgálatoknak dolgozott. Nem árulták el a férfi kilétét, sem azt, hogy melyik államnak kémkedett.

A Der Spiegel német hetilap és a Süddeutsche Zeitung című liberális napilap a forrásaik megnevezése nélkül arról számolt be pénteken, hogy a gyanúsított a BND-nek dolgozott és ezzel párhuzamosan az Egyesült Államoknak kémkedett. A média szerint a német titkosszolgálat munkatársa információkat szolgáltatott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos megfigyelési programját vizsgáló német parlamenti (Bundestag) bizottság munkájáról.

Steffen Seibert, Angela Merkel szóvivője az eset kapcsán annyit mondott, hogy a kancellárt értesítették az ügyről, azonban nem árult el további részleteket. Merkel csütörtök este telefonon tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel, a beszélgetés fő témája az ukrajnai helyzet volt, azt nem tudni, hogy ez az ügy szóba került-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik